Tentoonstelling Vers van de pers

Bekijk vanaf 12 april een prachtige selectie nieuw aangeworven persfoto’s van het Utrechts Nieuwsblad van rond de jaren '50. Rondom 8 thema’s ziet u tijdsbeelden uit de periode 1946-1962, van stedenbouw, woningnood, verkeer, tot ongelukken en ‘klein nieuws’ in Utrecht.

Persfoto's Utrechts Nieuwsblad

Het Utrechts Archief verwierf een collectie van ongeveer 1400 persfoto’s uit de jaren 1946-1962. De foto’s zijn destijds gemaakt voor het Utrechtsch Nieuwsblad door bekende Utrechtse fotografen zoals F.F. van der Werf, L.H. Hofland en Persfotobureau ’t Sticht. De foto’s gaan over woningnood, verkeersituaties, wegenaanleg, feesten, ongelukken en bijzondere en alledaagse gebeurtenissen. Het zijn echte tijdsbeelden van de wederopbouwperiode kort na de Tweede Wereldoorlog. Lang niet alle foto’s zijn destijds gepubliceerd in de krant. De foto’s zijn nu gedigitaliseerd en beschreven voor de collectie beeldmateriaal van Het Utrechts Archief. Een aantal foto’s vindt u terug in het boek Van Stadsie tot Stad van Ton van den Berg en Ad van Liempt, dat 12 april uitkomt.

Prachtig tijdsbeeld jaren '50

Victor Lansink, beeldspecialist, over de collectie: "vooral opvallend is de toenemende verkeersdrukte in de stad, met alle problematische en gevaarlijke gevolgen van dien. Maar ook de woningnood van de jaren vijftig komt aan bod: mensen die in veel te kleine woningen leven of zelfs hun toevlucht zoeken in een oude auto. Maar ondanks al deze problemen zien we ook een heel vrolijke, kinderrijke en feestvierende stad, waar veel optimisme uit blijkt." De tentoonstelling is onderdeel van de vaste tentoonstelling van Het Utrechts Archief en gratis toegankelijk. Lees hier meer over de collectie in het artikel in het AD van 12 april. 

Bekijk de foto's

Praktische info

  • Hamburgerstraat 28
  • Gratis
  • dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, in het weekend van 12.30 tot 17.00 uur.