In het voorjaar presenteert Het Utrechts Archief de hoogtepunten uit een indrukwekkende filmcollectie over Utrecht. Utrecht was in de 20e eeuw favoriet onderwerp van professionele filmers. De sloop van het oude station, zwemmen op een zomerse dag...Je ziet het allemaal terug in prachtige filmbeelden van de stad en regio. In de tentoonstelling ontdek je de hoogtepunten uit de collectie. Hoe zag Utrecht er uit in de vorige eeuw? Wat deden de Utrechters in hun vrije tijd? Welke plekken kun je nog herkennen en welke plekken niet meer?

Utrecht vastgelegd op film

Bewegend beeld is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Filmpjes maken op je telefoon, dronebeelden van de Domtoren, Youtube en Instagram: film is tegenwoordig altijd en overal. Maar ook decennia terug werd Utrecht al vastgelegd op camera. Amateurs en professionele filmers trokken er begin 20e eeuw al op uit om hun stad en omgeving vast te leggen. In 5 thema’s ziet u de hoogtepunten uit de collectie.

Oude stad en dagelijks leven

De oudste films over Utrecht in onze collectie zijn al gemaakt in de jaren 20: prachtige filmbeelden die de schoonheid van de stad vastleggen ter promotie voor toeristen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er bijna niet buiten gefilmd, dat was namelijk te riskant en film was te schaars. Men bewaarde de films voor de Bevrijding. Toch vonden we beeld van de oorlogsschade van het Engelse bombardement van 13 oktober 1944, waarbij een bom terecht kwam in het centrum. 

Het dagelijkse leven in Utrechtse wijken veranderde in de loop van de twintigste eeuw enorm. Toch bleven sommige elementen hetzelfde, zoals elkaar ontmoeten op straat. In de films spelen kinderen nog volop buiten, de straat is nog een wei en dient nog niet als parkeerplaats voor auto’s. Dit leverde mooie en vrolijke beelden op van hoe het straatleven van de gewone Utrechter eruit ziet, zoals in de wijken Zuilen, Lombok, Transwijk, Abstederdijk en Pijlsweerd.

Jaren 60-80: veranderende stad

Tussen 1965 en 1985 verandert Utrecht ingrijpend. Op beelden van Utrecht in de jaren ’60 valt op dat er nog overal auto’s rijden in het centrum. De Stationswijk en het Jaarbeursgebouw op het Vredenburg bepalen de aanblik van Utrecht. Maar dit verandert snel. Het hele stationsgebied gaat op de schop. Een gedeelte van de singel wordt gedempt. Gelukkig staan bij al deze veranderingen professionele filmers en amateurs klaar om ze vast te leggen op film.

Creatieve amateurfilmers

Vanaf de jaren 60 kochten steeds meer Utrechters een camera en legden Utrecht vast op 8- of 16-mm film. Gelukkig maar, want die filmdrift leverde ons unieke en vooral herkenbare beelden op van het oude stationsplein, het Utrechts straatbeeld gefilmd vanuit de auto en voor velen herkenbaar: een dagje zwemmen in de Loosdrechtse plassen. Ook gingen de Utrechtse amateurs aan de slag met eigen verhaallijnen en komische trucjes, met de grappigste resultaten tot gevolg...

Utrecht werkt!

Film was in het begin van de 20e eeuw een nieuw medium en werd daarom ingezet ter promotie van bedrijven. In de jaren 30 werd het maken van een bedrijfsfilm steeds populairder, bedoeld als introductie voor nieuwe collega’s of promotie voor het brede publiek. Ook veel grote Utrechtse bedrijven lieten zo’n film maken, zoals DEMKA, het Gemeentelijk Energie- en Vervoerbedrijf Utrecht (G.E.V.U) en bouwbedrijf Bredero. Het GEVU liet in deze films bijvoorbeeld zien wat je allemaal in huis kon doen met een goede stroomvoorziening.


>>> Naast de tentoonstelling organiseren we een uitgebreid activiteitenprogramma, met filmmiddagen en - avonden.  

 

Praktische info

  • Hamburgerstraat 28
  • dinsdag - vrijdag 10.00 tot 17.00 uur. Weekend: 12.30 - 17.00 uur
  • Gratis, dankzij Rabobank Utrecht