Agenda Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Rondje langs de Singel - presentatie Panorama Utrecht

In 1859 tekende de kunstenaar Jan Bos een inmiddels beroemd panorama van Utrecht. Dit panorama is een rondwandeling met steeds wisselende gezichten op de stad vanaf de singels. Het Utrechts Archief bewaart dit bijzondere panorama in haar depots. Utrechts Stripcollectief De Inktpot vond het tijd voor een nieuw panorama en ging aan de slag. Tijdens De Nieuwjaarsduik 15 januari wordt dit nieuwe panorama onthuld. Krijg je ook zin om te tekenen? De tekenaars helpen je mee met jouw eigen panorama van de stad. Vind je het leuker om te kleuren? Help dan mee om panorama Utrecht een kleurtje te geven.Verhaal van het Panorama van Utrecht

In 1859 werd het Panorama van Utrecht gepubliceerd, een meterslange tekening van de stad Utrecht vanaf de Singel. De tekening van Jan Bos, volgt de Singel helemaal rondom de toenmalige stad. De uiteinden van de tekening sluiten weer op elkaar aan. De tekening laat precies de situatie van 1859 zien: met schepen en bootjes in de Singel. De publicatie was een zogenaamde leporello, ook wel harmonicaboek genoemd: één lange strook papier gevouwen tot een boek.

Bos panorama agenda

Gezicht over de Wittevrouwenbrug in de Wittevrouwenstraat te Utrecht met het douanekantoor (de latere politiepost Wittevrouwen) en de Willemskazerne.

Panorama anno 1987
In 1987 verscheen een herdruk van dit Panorama ter gelegenheid van de opening van het Utrechtse filiaal van De Bijenkorf, uiteraard ook weer als leporello. Deze uitgave bevatte een schriftelijke toelichting door Tolien Wilmer van Het Utrechts Archief, dat de originele tekening bewaart.  Wat in 1859 uitzicht op de stad was, was in 1987 uitzicht op de binnenstad geworden.

Panorama anno 2016
De Bijenkorf-uitgave kwam de striptekenaars bij De Inktpot min of meer toevallig onder ogen en ze waren onder de indruk van de tekening. Iedereen moest die opnieuw kunnen zien! Ze maakten een nieuwe versie om te laten zien hoe dit uitzicht veranderd is sinds 1859. 

Op 15 janauri 2017 wordt daarom een nieuw leporello uitgebracht: met zowel de originele versie als een versie gemaakt door verschillende tekenaars van De Inktpot. Sommige plekken verschillen weinig met die uit anderhalve eeuw geleden, op andere stukken is de situatie onherkenbaar veranderd. De nieuwe uitgave is onderdeel van de tentoonstelling De getekende stad in Het Utrechts Archief en te zien in de tentoonstelling. 

Praktische info

Hamburgerstraat 28
15 januari 2017 12:30 - 17:00
Gratis