Agenda Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

2 juni Stadsrecht 895 jaar oud

Op 2 juni is het 895 jaar geleden dat Utrecht een stad werd. Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht officieel stadsrechten. Van donderdag 1 t/m zaterdag 3 juni én maandag 5 juni kun je dit op een na oudste stadsrecht van Nederland bekijken bij Het Utrechts Archief. 

Vanaf donderdag 1 juni kun je in het Educatorium van Het Utrechts Archief de 2 Utrechtse stadsrechten in origineel bekijken. De stadsrechten zijn te bekijken t/m maandag 5 juni (12.30 - 17.00 uur), met uitzondering van zondag 4 juni 1e Pinksterdag. 

Oudste stadsrechten van Nederland
Utrecht beschikt over het op één na oudste stadsrecht van Nederland, uitgegeven door Keizer Hendrik V in 1122. Hij liet de Utrechters een eed van trouw afleggen en gaf ze in ruil voorrechten, zoals vrijstelling van tolbetaling en het recht om een stadswal te bouwen. 

Kostbaar document
Restoratoren van Het Utrechts Archief kwamen in 2015 te weten welk dierlijk materiaal het perkament bevatte. Het stadsrecht werd vervolgens op proteïne-niveau onderzocht door de Universiteit van York. Daaruit bleek dat het is gemaakt van kalfsperkament, wat in de 12e eeuw erg kostbaar was.

stadsdag groot
Het stadsrecht omringd door bezoekers 

Praktische info

Hamburgerstraat 28
5 juni 2017 12:30
Gratis
 

Powered by iCagenda