Agenda Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Lezing: maakt geld gelukkig?

Welke bijzondere verhalen vind je in oude kasboekjes van Nederlanders? Wie was vroeger verantwoordelijk voor de financiën binnen een gezin? En: maakt(e) geld gelukkig? In zijn lezing van 26 oktober vertelt Oscar Gelderblom, hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht hoe Nederlanders vroeger én nu met geld omgaan. 


Maakt(e) geld gelukkig?

Sinds wanneer krijgen kinderen zakgeld? Waarom lenen we tegenwoordig als we iets kostbaars willen kopen, terwijl we er vroeger voor spaarden? En wie houdt er thuis eigenlijk de hand op de knip? Hoogleraar Oscar Gelderblom doet onderzoek naar de financiële geschiedenis van Nederland en vertelt in zijn lezing op 26 oktober, in de maand van de geschiedenis, over hoe Nederlanders vroeger én nu met hun geld omgingen. 

Kasboekje van Nederland
Onlangs initieerde Gelderblom de tv-serie en website 'Het Kasboekje van Nederland', een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en de NTR. De onderzoekers nodigden verschillende Nederlanders uit om 'op zolder' op zoek te gaan naar oude kasboekjes en bonnenboekjes. Deze persoonlijke documenten en verhalen krijgen betekenis op de website en in de televisieserie. Zo krijgen de verhalen een plek in de geschiedenis van Nederland.

Reserveer hier op tijd een plekje voor deze lezing.

Praktische info

Hamburgerstraat 28
26 oktober 2017 20:00 - 21:00
Gratis
 Aanmelding gesloten