Het Utrechts Archief bewaart ruim 30 kilometer archieven, waarvan we op dit moment de meestgevraagde digitaliseren. Veel archieven zijn dus nog niet online beschikbaar, maar kunt u wel aanvragen en bekijken in de studiezaal. Wilt u originele stukken inzien? Neem bij uw eerste bezoek aan de studiezaal uw (geldig) legitimatiebewijs mee. 

Aanvragen kunt u indienen van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 en tussen 13.00 en 16.00 uur  en donderdag tot 20.00 uur (met een half uur uitzondering tussen 18.00 en 18.30 uur). Binnen een half uur na uw aanvraag liggen uw stukken klaar bij de balie. Om logistieke redenen is het niet mogelijk om vooraf stukken aan te vragen.


Uitgeplaatst archief inzien

Wilt u openbaar archiefmateriaal inzien dat Het Utrechts Archief wegens ruimtegebrek heeft geplaatst bij het Nationaal Archief? Dat kan door een reservering te maken via Het Utrechts Archief. Bekijk hiervoor dit stappenplan


Openbaarheid

De meeste van onze archieven en collecties zijn openbaar en kunt u online of in de studiezaal raadplegen. Soms kan het zijn dat er een beperking op de openbaarheid is. Bijvoorbeeld wanneer een stuk of een archief privacygevoelige informatie over nog levende personen bevat. Wanneer u niet-openbare archiefstukken wilt inzien, kunt u dit per e-mail aangeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij sturen u dan een ontheffingsformulier waarmee u een verzoek kunt indienen. Zodra de archivaris uw verzoek heeft beoordeeld, ontvangt u van ons bericht. 


Auteursrecht

Veruit de meeste gedigitaliseerde archiefstukken die u online kunt bekijken, kunt u ook gratis downloaden en hergebruiken. Van bronnen waarvan (nog) niet is vastgesteld dat ze geheel vrij zijn van auteursrechten, kunt u de beschrijving zien. De stukken zelf kunt u raadplegen op onze studiezaal. Dit heeft vooral gevolgen voor de raadpleging van bouwtekeningen: de bouwtekeningen van na 1910 kunt u alleen op onze studiezaal bekijken. Hiervan kunt u een papieren kopie aanschaffen, maar geen digitaal bestand. 
 


Digitaliseren op verzoek

Vindt u wel een archiefbeschrijving maar geen afbeeldingen van de stukken? Dan kunt u online een verzoek indienen tot digitalisering. Een verzoek tot digitaliseren is gratis. Bekijk hiervoor ons stappenplan. 


  • tips

    Vindt u een archief alleen in PDF? Wanneer u deze downloadt en opslaat op de pc, kunt u deze zelf doorzoeken via Control F. Het downloaden van scans of PDF’s van archieven werkt niet in elke browser. Het beste kunt u Mozzila Firefox, Internet Explorer of Google Chrome gebruiken.

  • tips

    Omdat de maximale depotcapaciteit van Het Utrechts Archief is bereikt, is een beperkt deel van de collectie verhuisd naar het Nationaal Archief. U ziet aan een symbooltje bij de archieftoegang of het uitgeplaatst is of niet. Bekijk dan dit stappenplan om te weten hoe u een uitgeplaatst archief kunt inzien.