Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

 1. René Stuip
 2. Overige vragen
 3. zondag, 12 maart 2017
Ik zoek naar de Compagnie des libraires uit de 18e eeuw die gezamenlijk een ste Fransel boeken hebben uitgegeven in Utrecht. Weet iemand hier iets over?
Reacties (3)
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Beste René,

voor studies over zulke uitgaven is er hopelijk literatuur te vinden in de BNTL, de Bibliografie voor Nederlandse Taal en Letterkunde. Vrijdag vond ik inderdaad vooral uitgaven van een Compagnie des Libraires die in Den Haag en Amsterdam waren gedrukt. Bij Het Utrechts Archief bevindt zich de collectie Port Royal met de nodige jansenistische uitgaven in de achttiende eeuw, mogelijk zijn daarbij ook uitgaven te vinden. Via www.archieven.nl kun je bij een aantal Nederlandse archieven ook publicaties in archiefbibliotheken vinden. Internationaal vallen (gedigitaliseerde) uitgaven op te sporen met behulp van meta-catalogie zoals de Karlsruher Virtueller Katalog, met zowel een Duitse als een Engelse interface; WorldCat kan soms handig zijn, maar dan is men erg afhankelijk van de kwaliteit van de oorspronkelijke input. Succes met de speurtocht!

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart
 1. meer dan een maand geleden
 2. Overige vragen
 3. # 1
René Stuip Geaccepteerde antwoord
Beste Otto Vervaart,
hartelijk dank voor je reactie. Ik zal zeker de suggestie van Franse uitgaven onder Nederlandse imprint bekijken. Wat Compagnie betreft, niet alleen in Utrecht zijn die boeken verschenen, ook elders zijn behoorlijk wat boeken gedrukt met als uitgever La Compagnie des Libraires of dergelijke vermelding. Ik zoek verder.
Nogmaals mijn dank,
met vriendelijke groet,
René Stuip
 1. meer dan een maand geleden
 2. Overige vragen
 3. # 2
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Geachte heer Stuip,

Een eerste speurtocht naar deze uitgeverij levert weinig op. Er zijn slechts enkele uitgaven bekend. De Short Title Catalogue Netherlands bevat geen uitgaven van deze uitgeverij. Uitgevers werkten regelmatig samen, maar er kan ook sprake zijn van een gefingeerde uitgever. ViaBibliopolis zijn vlot enkele relevante studies over fictieve impressa te vinden, zoals Francoise Weil, 'Les ouvrages imprimés en France avec adresse Hollandaise (1728-1750)', Documentatieblad Werkgroep 18e eeuw 14 (1982), 53-54, p. 41-57, ill., ook online in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). De DBNL bevat nog meer relevante artikelen. Hopelijk helpt dit u verder

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart
 1. meer dan een maand geleden
 2. Overige vragen
 3. # 3
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.