Adres en contact

Onze studiezaal vindt u op de Alexander Numankade 199. Vragen aan studiezaalmedewerkers kunt u stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon: 030 286 66 11. 

Openingstijden

De studiezaal is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00. Op donderdag is de studiezaal geopend tot 21.00 uur. In het weekend en op maandagen is de studiezaal gesloten. 

Vervoer

Komt u met de auto? Plan uw bezoek via Google maps. Onze locatie op de Alexander Numankade beschikt gratis parkeerplekken voor bezoekers van de studiezaal. Bij aankomst op het parkeerterrein kunt u bij de slagboom aangeven dat u voor Het Utrechts Archief komt, waarna u wordt doorgelaten.  

Komt u met het openbaar vervoer? Dan kunt u vanaf Utrecht Centraal bus 55 (richting Maartensdijk) of bus 7 (richting Voordorp) nemen en uitstappen bij halte Eykmanplein. 


Archiefstukken aanvragen

Veel archieven zijn nog niet online beschikbaar, maar kunt u wel inzien op de studiezaal. Wilt u originele stukken inzien, neem bij uw eerste bezoek een legitimatiebewijs mee. U krijgt dan een bezoekerspas en een dagpas die u nodig heeft bij het aanvragen. U kunt maximaal 7 stukken tegelijkertijd aanvragen. Aanvragen kunt u indienen van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 en tussen 13.00 en 16.00 uur en donderdag tot 20.00 uur (met uitzondering tussen 18.00 en 18.30 uur). Op veel stukken uit onze archieven is auteursrecht van toepassing, bijvoorbeeld op recente foto’s of bouwtekeningen. Deze kunt u thuis niet online inzien, maar wel op de studiezaal. In de meeste gevallen kunt u er een print van maken. Wij mogen deze stukken niet digitaal aan u leveren.


Verzoek tot digitalisering

Vindt u wel een archiefbeschrijving maar geen afbeeldingen van de stukken? Dan kunt u online een verzoek indienen tot digitalisering. Bekijk hiervoor ons stappenplan.


Faciliteiten

Onze studiezaal beschikt over computers en leestafels. Er is gratis WiFi. De studiezaal is toegankelijk voor minder validen. U vindt bij de ingang een koffieruimte, kluisjes en een garderobe. 


Tarieven & huisregels

Voor het digitaliseren van een archiefstuk of om uitgebreid onderzoek te laten doen, werken we met vaste tarieven. Archiefstukken zijn vaak oud en daardoor kwetsbaar. We vinden het belangrijk om deze met zorg te behandelen. Daarom hebben we een aantal huisregels opgesteld

Bekijk onze tarieven   Bekijk onze huisregels

 


Openbaarheid van archieven

De meeste van onze archieven en collecties zijn openbaar en kunt u online of in de studiezaal raadplegen. Soms kan het zijn dat er een beperking op de openbaarheid is. Bijvoorbeeld wanneer een stuk of een archief privacygevoelige informatie over nog levende personen bevat. Wanneer u niet-openbare archiefstukken wilt inzien, kunt u vooraf per e-mail een verzoek indienen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., waarna u een ontheffingsformulier wordt toegezonden. Het kan ook zijn dat een archief tijdelijk uit huis geplaatst is. Hoe u die kunt bekijken, ziet u in dit stappenplan