Het Utrechts Archief verwierf van een particuliere verzamelaar een unieke collectie van 1400 persfoto's uit de periode 1946-1962. De foto’s van alledaagse situaties als het drukke verkeer, spelende kinderen, feesten en werkzaamheden geven een mooi beeld van de stad Utrecht in de wederopbouwjaren. Deze pachtige foto's van gerenommeerde fotografen als F.F. van der Werf en L.H. Hofland werden door Ton van den Berg en Ad van Liempt gebundeld in het boek van Van stadsie tot stad, dat op 12 april wordt gespresenteerd in Het Utrechts Archief. 

Boek Van stadsie tot stad

We schrijven jaren '50 van de vorige eeuw. Utrecht is weer het wat slaperige provinciestadje geworden dat het ook voor de oorlog is geweest. Het herstelt zich snel van de schande die over de stad kwam toen het jarenlang door de collaborerende NSB de 'Stad der Beweging' werd genoemd. Dan slaat Utrecht de weg in naar de positie van bruisend hart van Nederland. Het begint met gebiedsuitbreiding: in het oosten, noorden en zuiden snoept Utrecht stukken grond af van de buurgemeenten. Dan de ontwikkeling van nieuwe wijken: Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht - zo verslaat Utrecht tussen 1950-1975 volksvijand nummer één: de woningnood. Het boek is in de boekhandel en de museumwinkel van Het Utrechts Archief verkrijgbaar voor € 24,95,-. 

Tentoonstelling Vers van de pers

Vanaf 12 april hangt in Het Utrechts Archief een selectie van deze persfoto’s van rond de jaren '50. Rondom 8 thema’s ziet u tijdsbeelden uit de periode 1946-1962, van stedenbouw, woningnood, verkeer, tot ongelukken en ‘klein nieuws’ in Utrecht.