Vrijdag 9 juni is Internationale Archieven Dag, waarop we wereldwijd het belang van archieven onder de aandacht van een breed publiek brengen. Het thema van Internationale Archieven Dag is dit jaar 'Archieven, burgerschap en interculturaliteit'. Wij gingen in onze collectie op zoek naar een verhaal rondom dit thema.

 

Internationale Archieven Dag?

Met internationale archieven dag laten we zien hoeveel archieven betekenen voor de samenleving. Archieven zijn niet alleen van levensbelang om een democratie goed te laten functioneren doordat burgers overheidsinformatie goed kunnen vinden, archieven herbergen ook prachtige verhalen. Eén van die verhalen uit de collectie, rondom het thema 'archieven, burgerschap en interculturalisme', maakten we speciaal voor deze dag toegankelijk op de website. Lees hier het verhaal over de Zwitser Jeannot Bürgi die in 1962 naar Utrecht kwam en een grote bijdrage deed aan het Utrechtse stadsbeeld. 

International Archives Day is sinds 2008 een initiatief van de International Council on Archives (ICA). 9 juni 1948 is de oprichtingsdatum van de ICA, onder auspiciën van UNESCO. Dit jaar staat het thema centraal: ‘Archives, Citizenship and Interculturalism’ (Archieven, burgerschap en interculturaliteit’).