Wat ligt er allemaal verborgen in Het Utrechts Archief? Maarten van Rossem kwam al vaker bij ons kijken, maar wijdt nu een hele aflevering van 'Van Rossem Vertelt' aan het archief. Hij is op een geheime missie: de tekeningen van één van zijn favoriete schilders, Pieter Janz Saenredam, bekijken. In de aflevering praat hij met beeldspecialist Victor Lansink over het archief, de studiezaal en de prachtige collectie.

Saenredam in Utrecht

Pieter Janz Saenredam is vooral bekend vanwege zijn kerkinterieurs. In 1636 verbleef hij tijdelijk in Utrecht, waar hij ter plekke tekeningen maakte van onder meer de Mariakerk. Sommige daarvan werden later uitgewerkt tot schilderijen. “Zeer, zeer bijzonder,” noemt Maarten de tekeningen die hij in Het Utrechts Archief te zien krijgt.

Op onderzoek uit

Maar het gaat niet alleen over Saenredam. Maarten ziet ook de oudste foto van Utrecht (uit 1858!) van de Wittevrouwenpoort, tekeningen van de Dom vlak na de storm die het middenschip verwoestte en praat met Victor over het archief en digitalisering. Het Utrechts Archief heeft bijna 30 kilometer aan archiefstukken, en hiervan komt steeds meer online beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld je familiegeschiedenis voor een groot deel gewoon thuis uitzoeken.

Bekijk het zelf:

Benieuwd wat Maarten allemaal ontdekt heeft? Ga hier mee op Maartens missie en bekijk de aflevering van 25 november: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1692799/van-rossem-op-een-geheime-missie-in-het-utrechts-archief.html

Nieuwsgierig geworden naar de tekeningen van Saenredam? Zoals Maarten al zei, kun je ze in hoge resolutie zelf thuis bekijken via onze beeldbank: http://bit.ly/2zAi8a8