Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Rode Kruis District Utrecht-Midden

1337 Rode Kruis District Utrecht-Midden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het internationale Rode Kruis
Het Nederlandse Rode Kruis
Afdeling Utrecht van het Nederlandse Rode Kruis
Afdeling Maarssen van het Nederlandse Rode Kruis
Amalia Stichting
1337 Rode Kruis District Utrecht-Midden
Inleiding
Amalia Stichting
De Amalia Stichting is opgericht in 1873 met een schenking van 46.000 gulden door ZKH Prins Hendrik der Nederlanden. De barakken-lazareth is genoemd naar diens echtgenote, de populaire Prinses Amalia van Saksen-Weimar die in 1872 is overleden. Het doel was tweeledig. In vredestijd: het bevorderen van de opleiding van personeel voor Ziekenverpleging, gereed voor oorlogsdienst. In oorlogstijd: het verlenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden, in overeenstemming met het Nederlandse Rode Kruis. Om de doelstelling van opleiding te bereiken werd in 1875 een ziekenhuis en magazijn gebouwd aan de Jutfaseweg genaamd 'Amalia Stichting' waar o.a. cursussen werden gegeven. In 1914 -1915 werd hier onderdak geboden aan Belgische vluchtelingen. Daarna is het gebouw in verval geraakt en in 1926 verkocht aan de Universiteit Utrecht die er de faculteit Tandheelkunde in vestigde. Deze faculteit is er tot medio jaren '70 gebleven.
De Stichting is in 2008 opgeheven.
Stichting Prins Hendrik der Nederlanden
Kolonnes
Bijzondere gebeurtenissen
Bijzondere activiteiten
Archief en inventarisatie
N.B. Zie ook inv.nr. 494.
Addendum
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1868-2009
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de afdeling Utrecht van het Nederlandse Rode Kruis, vanaf 1999 het Rode Kruis District Utrecht-Midden 1868-2009 (2018)
Auteur:
W.H. Kramer en G.J. Röhner
Datering toegang:
2013
Openbaarheid:
Gegevens over personeel zijn gedurende een periode van 50 jaar beperkt openbaar. Het betreft inv.nrs. 466-476, 478-483, 765-770, 772, 775, 777, 780 en 782-783
Rechtstitel:
Schenking
Omvang:
ca. 21,5 m
Categorie: