Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Nederlandse Vereniging van Spiritualisten Harmonia

1390 Nederlandse Vereniging van Spiritualisten Harmonia

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Nederlandse Vereniging van Spiritualisten Harmonia
1390 Nederlandse Vereniging van Spiritualisten Harmonia
Inleiding
Nederlandse Vereniging van Spiritualisten Harmonia
De Nederlandse Vereniging van Spiritualisten Harmonia is opgericht op 27 december 1888 onder de naam Spiritistische Vereeniging Broederbond “Harmonia”. Jaren heeft de vereniging de naam De Nederlandse Vereniging van Spiritisten “Harmonia” gedragen. De oprichtingsvergadering vond plaats in hotel Bellevue te Utrecht onder aanwezigheid van 39 belangstellenden en de drie initiatiefnemers, de heren, P.A.J. Nepveu, J.S. Göbel en F.W.H. van Straaten, die tevens de eerste voorzitter van Harmonia werd. Vanaf 1893 tot 1897 is het Spiritualistisch Weekblad het verenigingsorgaan. In 1894 wordt besloten in verschillende plaatsen afdelingen (dan nog ‘districten’ genoemd) op te richten. In 1895 ontstaan zo de districten Arnhem, ‘Philadelphia’ (tien leden) en ‘Aurora’ (twaalf leden, beide gevestigd in Den Haag. Amsterdam volgt in 1898. In 1895 krijgt Harmonia (totaal 42 leden) haar Koninklijke goedkeuring als vereniging. Het in 1897 door Göbel opgerichte tijdschrift Het Toekomstig Leven (HTL) wordt in 1899 het orgaan van Harmonia. Het ontwerp van dhr. Keen wordt in 1907 het officiële embleem van de vereniging, dat tot op heden nog steeds als zodanig in gebruik is. In 1909 wordt de ‘Centrale Commissie’ omgedoopt tot het Hoofdbestuur en wordt de aanduiding ‘districten’ vervangen door ‘afdelingen’. In het voorjaar van 1922 wordt het pand aan de Ambachtstraat 12 in Utrecht aangekocht. Dit is tot op heden het eigen gebouw van de afdeling Utrecht waarin tevens de centrale bibliotheek is gevestigd en het Hoofdbestuur haar vergadering houdt. In de loop der jaren nam het aantal afdelingen als ook het aantal leden toe en weer af. Afdelingen die te groot werden, splitsten zich. Rotterdam, Amsterdam en Utrecht zijn hier voorbeelden van. De splitsing werd aangegeven door de Romeinse cijfers I, II of III achter de plaatsnaam te plaatsen.
Over de jaren heen zijn (vaak felle) discussies gevoerd over de organisatievorm van de vereniging. In grote lijnen is het altijd een federatief verband geweest van zelfstandige afdelingen (zelfstandige rechtspersonen) onder de paraplu van een landelijk hoofdbestuur. Dit Hoofdbestuur is verantwoordelijk voor onder meer de promotie van het spiritisme als levensovertuiging, de bewaking van de kwaliteit van mediums, en het uitgeven van het ledenblad en propagandabrochures en -boeken over het spiritisme. Jaarlijks dienen de afdelingen een jaarverslag en financiële verantwoording aan het Hoofdbestuur af te leggen op de jaarlijkse Algemene (Leden) Vergadering (AV/ALV). Naast het Hoofdbestuur en de afdelingsbesturen, hebben onder meer de volgende verenigingsoverlegorganen bestaan: districtsraden, kaderdagen, propagandacommissies, redacties van het verenigingsorgaan, commissies mediumzaken, etc.
Anno heden kent Harmonia nog tien afdelingen, te weten Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Groningen, Leeuwarden, Tilburg, Utrecht, Vught, Zaanstad en Zeeland. De afdeling Amersfoort heeft zich recent afgescheiden van Harmonia en is verder gegaan als zelfstandige vereniging. Harmonia heeft sinds 2009 de facto een ‘slapend’ Hoofdbestuur (slechts twee leden) en heeft anno heden circa 450 leden. De afdelingen zijn autonoom geworden in het beleven en uitdragen van hun eigen visie op het spiritisme of (in meer brede zin) hedendaagse brede opvattingen over spiritualiteit.
Het spiritisme is de levensovertuiging (geloof) dat het leven op aarde slechts een voorbode is van een beter leven na de dood. Spiritisten (er)kennen alleen geen ‘dood’ en spreken van ‘na de overgang’, waarbij de identiteit of het wezenlijk persoonlijke verder leeft in de zogenoemde geestenwereld. De voorstelling van deze geestenwereld heeft sterke parallellen met gangbare religieuze opvattingen over het eeuwige leven, maar verschilt fundamenteel door de opvatting dat er contact mogelijk is tussen mensen op aarde en de geestenwereld. Dit contact verloopt middels een (daartoe door de geestenwereld uitgekozen) medium. Algemeen wordt aangenomen dat het modern spiritisme is ontstaan in 1948 door de ervaringen (klopgeluiden) van de gezusters Fox in Hydesville, een plaatsje in de staat New York (VS). Er zijn in de loop der jaren vele. 1 deelvormen van spiritistisch denken ontstaan die elk hun eigen leer en gebruiken kennen. Een belangrijke vorm is het zogenoemde spiritualisme van de Fransman Alan Kardac. Het fundamentele verschil tussen spiritisme en spiritualisme is dat deze laatste leer de mogelijkheid van reïncarnatie (wedergeboorte) erkent. In de dagelijkse praktijk worden de termen spiritisme en spiritualisme echter steeds vaker (ten onrechte) als synoniem gebruikt. Dit komt onder meer vanwege vertalingen van en naar het Engels waarbij het onderscheid (onbedoeld) wegvalt. Net als in andere geloven worden binnen het spiritisme kerkelijke liederen gezongen tijdens bijeenkomsten en seances.
Archief en inventarisatie
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1888-2014
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Nederlandse Vereniging van Spiritualisten Harmonia (1848) 1888-2014
Auteur:
W.H. Kramer, E.J. van der Neut en M.W. Gortemaker, bewerkt door G.J. Röhner
Datering toegang:
2013
Datering bewerking:
2017
Openbaarheid:
Op inv.nr. 200-a is een openbaarheidsbeperking van 75 jaar van toepassing. Eerdere inzage in voornoemde stukken is slechts mogelijks na schriftelijke toestemming van de Stichting Het Johan Borgman Fonds
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
22 m
Rubrieken:
Archiefvormer(s):