Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Humanistische Stichting voor Huisvesting van Bejaarden

1717 Humanistische Stichting voor Huisvesting van Bejaarden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Humanistische Stichting Huisvesting Bejaarden/ Humanistische Bouwstichting Bejaardenhuisvesting (HSHB/HBB)
1717 Humanistische Stichting voor Huisvesting van Bejaarden
Inleiding
Humanistische Stichting Huisvesting Bejaarden/ Humanistische Bouwstichting Bejaardenhuisvesting (HSHB/HBB)
Op 25 maart 1949 werd door enkele leden van de Vrijdenkersvereniging De Dageraad (vanaf 1957 De Vrije Gedachte) een stichting opgericht met als doel het stichten van een bejaardentehuis voor 'bewust-ongelovigen'. De stichting kreeg als naam A.H. Gerhard-Stichting, vernoemd naar de oprichter van het Humanistisch Verbond. In 1959 werd het eerste bejaardentehuis geopend te Amsterdam, het A.H. Gerhardhuis. Op 20 mei van dat jaar werd de naam van de stichting gewijzigd in Stichting A.H. Gerhardhuis.
Op 21 oktober 1960 werden de statuten van de stichting gewijzigd. Naast De Vrije Gedachte en het Humanistisch Verbond werd als constituerende vereniging ook de Nederlandse Vereniging voor Maatschappelijk Werk Humanitas opgenomen, waarbij de naam van de stichting gewijzigd werd in Humanistische Stichting voor Huisvesting van Bejaarden (HSHB).
Ter verwezelijking van haar doelstelling had de stichting contact met de Nederlandse Centrale voor Huisvesting van Bejaarden (NCHB). Uit onvrede met deze (te neutraal geachte) woningbouwcorporatie richtte de stichting op 12 september 1966 een eigen werkstichting op, de Humanistische Bouwstichting Bejaardenhuisvesting (HBB).
Op 1 januari 1996 fuseerden de Humanistische Stichting voor Huisvesting van Bejaarden, de Humanistische Bouwstichting Bejaardenhuisvesting en de Nederlandse Centrale voor Huisvesting van Bejaarden tot Stichting Woonzorg Nederland. De HSHB bleef voortbestaan als fondsbeheerder.
In 1999 werd de Stichting HSHB door wijziging van haar statuten omgevormd tot een fonds dat zich ten doel stelde vanuit een humanistisch perspectief, activiteiten of projecten te ondersteunen die de kwalitatieve ouderenzorg bevorderen.
Een groot gedeelte van het archief over 1960-1984 (omvang 3,25 m) bevindt zich in het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis.
Utrecht, 2012
W. Koolen en W. Cox
Addendum
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1960-2004
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Humanistische Stichting voor Huisvesting van Bejaarden/Humanistische Bouwstichting Bejaardenhuisvesting 1960-2004
Auteur:
W. Koolen en W. Cox
Datering toegang:
2012
Datering bewerking:
2018
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
0,6 m