Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Stichting De Utrechtse Molens

1843 Stichting De Utrechtse Molens

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Stichting De Utrechtse Molens
1843 Stichting De Utrechtse Molens
Inleiding
De Stichting De Utrechtse Molens
In 1960 nam de provincie Utrecht initiatieven tot behoud van de slechts dertig overgebleven polder- en industriemolens van de honderden die de provincie er ooit geteld heeft. Die besprekingen leidden uiteindelijk tot de oprichting in 1963 van de Stichting De Utrechtse Molens (SDUM), naar model van de al veel langer bestaande Stichting De Hollandsche Molen.
Blijkens de statuten kreeg de Stichting tot doelstelling 'het bevorderen en verzekeren van de instandhouding van molens in de provincie Utrecht'. De Stichting verwezenlijkte haar doelstelling door de aankoop van molens. In het oprichtingsjaar kreeg de Stichting haar eerste twee molens in bezit: de poldermolens van Spengen en Kockengen. Het bezit van de Stichting steeg naar tien molens in 1970 en dat aantal was in 2003 meer dan verdubbeld. De aangekochte molens werden gerestaureerd en het beheer werd vervolgens uitgevoerd door gediplomeerde molenaars van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Enkele molens uit het bezit van de Stichting zijn als woonruimte verhuurd aan particulieren.
Voor haar financiën was de Stichting vooral afhankelijk van de provincie Utrecht. Deze verstrekte een jaarlijkse subsidie voor de exploitatie en instandhouding van molens en één voor de onderhoudskosten. Bovendien leverde ze een bijdrage aan een verzekeringsfonds ter dekking van eigen risico en droeg ze bij in de restauratiekosten van verscheidene molens. Verder verkreeg de Stichting subsidie van de Rijksdienst voor Monumentenzorg en werden ook vele gemeenten bereid gevonden tot verstrekking van financiële bijdragen voor molens op hun grondgebied.
Tot 1989 werd het secretariaat van de Stichting verzorgd door de provincie Utrecht en werd de functie van Technisch adviseur vervuld door een ambtenaar van de Provinciale Waterstaat van Utrecht. In 1989 werden deze taken geprivatiseerd naar de Federatie Stichts Cultureel Erfgoed.
De Stichting was ondergebracht bij het Erfgoedhuis Utrecht, later opgegaan in Landschap Erfgoed Utrecht. De provincie Utrecht gaf in een cultuurnota aan het beheer van landschap-gerelateerd onroerend erfgoed, zoals molens en kastelen, bij één beheerstichting te willen onderbrengen. Als gevolg daarvan werd de Stichting per 1 januari 2005 onderdeel van de stichting Utrechts Landschap. Laatstgenoemde stichting nam het beheer over van de 22 molens die in het bezit waren van de voormalige Stichting De Utrechtse Molens. Het provinciebestuur van Utrecht kende een bedrag van 4.000.000 euro toe om de achterstand in het onderhoud van deze molens weg te werken.
Archief en inventarisatie
Addendum
Bijlagen
1. Lijst van voorzitters van het bestuur van de Stichting De Utrechtse Molens over 1963-2003
2. Overzicht van de molens in de periode 1963-2003 overgedragen aan de Stichting De Utrechtse Molens
N.B. In de provincie Utrecht stonden in 2003 in totaal 36 molens, waarvan er 22 in eigendom waren van de Stichting.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1963-2009
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Stichting De Utrechtse Molens (SDUM) (1769) 1963-2003
Auteur:
Loek Nijholt Archiefservice BV, bewerkt door Rosalie Klütt en T.L.H. van de Sande
Datering toegang:
2004
Datering bewerking:
2017
Openbaarheid:
Op inv.nrs. 84 t/m 86, 109, 117 en 131 is met het oog op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer een openbaarheidsbeperking van 75 jaar van toepassing. Eerdere inzage in voornoemde stukken is slecht mogelijk na schriftelijke toestemming van de bruikleengever
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
8 m
Rubrieken: