Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Familie Taets van Amerongen

1855 Familie Taets van Amerongen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Familie Taets van Amerongen
Archief en inventarisatie
1855 Familie Taets van Amerongen
Inleiding
Archief en inventarisatie
Na het overlijden van Joost Taets van Amerongen (1726-1791), heer van Natewisch, werd het familiearchief letterlijk opgedeeld tussen zijn twee zonen Gerard Leonard Maximiliaan (1762-1807), heer van Natewisch, en Jan Anthony (1769-1828), heer van Woudenberg. De ene helft wordt thans beheerd door de Taets van Amerongen van Natewisch Stichting, de andere helft is de basis geworden van het onderhavige archief.
Het archief van de familie Taets van Amerongen zoals dat in deze inventaris beschreven wordt, is ontstaan rond de nagelaten papieren van Jan Anthony Taets van Amerongen (1769-1828). Zijn achterkleinzoon Willem Hendrik baron Taets van Amerongen (1862-1939) liet het archief aan het einde van de 19e eeuw beschrijven door Anthonie Grolman (inv.nr. 44).
Het archief bestond voornamelijk uit ongeveer 150 charters betreffende de geslachten Taets van Amerongen, Borre van Amerongen en Van Zuylen van Natewisch en hun goederen, die hoofdzakelijk in de provincie Utrecht waren gelegen. Daarbij kwamen nog enkele recentere stukken betreffende de tak Woudenberg.
Sedert de oprichting van de Taets van Amerongen Stichting is getracht de archieven van de verschillende takken van de familie Taets van Amerongen bijeen te brengen. In 1956 droeg Louise Elisabeth Alexandra Ermgaerd Taets van Amerongen (1897-1977) voornoemde archivalia, samen met het archief van de familie Hulft, in eigendom aan de stichting over. In hetzelfde jaar deed Maximiliaan Jacob Leonard Taets van Amerongen (1882-1958) dit voor wat betreft de persoonlijke stukken aangaande de tak Renswoude. Gedeelten betreffende de Renswoudse goederen werden in 1978 en 1995 bij het archief gevoegd. * 
In 1963 kwam de Stichting in bezit van archiefstukken uit de tak Schalkwijk en aanverwante families Hogguer en Strick van Linschoten. Hiertoe behoorde het archief van de heerlijkheid Nieuw-Helvoet en De Quack, gelegen ten westen van Hellevoetsluis.
Het archief dat eigendom is van de Taets van Amerongen van Natewisch Stichting, werd in 1961 in bruikleen gegeven aan het Rijksarchief in de provincie Utrecht. De inventarisatie hiervan werd in 1979 door G.M.W. Ruitenberg, destijds werkzaam voor het in het Rijksarchief te Utrecht gehuisveste Centraal Register van Particuliere Archieven, voltooid. *  De splitsing van de twee helften van het archief blijkt een dermate willekeurige te zijn geweest dat het aanbeveling verdient de twee inventarissen naast elkaar te raadplegen.
In 1964 schonken de nakomelingen van Louis Reinier Taets van Amerongen (1835-1921) diens persoonlijke stukken en die van zijn vader aan de Stichting. Beiden bekleedden belangrijke posities in dienst van het Koninklijk Huis. Deze overdracht omvatte tevens het archief van kasteel Groeneveld te Baarn.
De laatste overdrachten zijn afkomstig uit de tak Natewisch, onder anderen van nakomelingen van de familie Roessingh Udink in Zwitserland en uit de tak Schalkwijk van Duitse takken.
Ten slotte werden losse stukken aangekocht op veilingen of door derden aangebracht.
Voor de verwerving en inventarisatie heeft de secretaris van de stichting, Jan Joost Carel Taets van Amerongen (1932-2009), zich in bijzondere mate ingezet. De acquisitie heeft enkele decennia geduurd zodat ook de inventarisatie in etappes moest plaatsvinden. In 1978 voltooide E.J. Wolleswinkel een voorlopige inventaris van het archief, met uitzondering van het familiearchief Hulft en het huisarchief Groeneveld. Deze archieven werden in de jaren tachtig geïnventariseerd door G.M.W. Ruitenberg.
Het archief doorstond de kasteelbrand van november 1985 en werd daarna ondergebracht bij het Rijksarchief Utrecht. In 2001 is het archief weer overgebracht naar kasteel Renswoude. Alle toegevoegde en nog niet beschreven stukken werden door J.W.C. van Schaik en E.J. Wolleswinkel geïnventariseerd waarna in 2003 een inventaris op het archief uitgegeven werd als nr. 7 in de reeks archiefinventarissen van de Hoge Raad van Adel.
Den Haag, 2003
E.J. Wolleswinkel
Addendum
Bijlagen
1. Concordantie op Het archief van de familie Taets van Amerongen (1160) 1259-1993 door E.J. Wolleswinkel ('s-Gravenhage 2003)
2. Concordantie op de inventaris door Anthonie Grolman (ca. 1890) (inv.nr. 44)
3. Genealogie van de familie Taets van Amerongen over 1458-1996
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1364-1993
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de familie Taets van Amerongen (1160) 1364-1993
Auteur:
E.J. Wolleswinkel
Datering toegang:
2003
Datering bewerking:
2018
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
16 m
Rubrieken:
Archiefvormer(s):