Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Burgerlijke stand gemeente Utrecht en van de voormalige geme...

711 Burgerlijke stand gemeente Utrecht en van de voormalige gemeente Zuilen: retroacta doop- trouw- en begraafregisters

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemeen
De D.T.B.-registers
Archief
Inventaris
711 Burgerlijke stand gemeente Utrecht en van de voormalige gemeente Zuilen: retroacta doop- trouw- en begraafregisters
Inleiding
Inventaris
Deze inventaris is een herziening van twee eerdere inventarissen van Van Royen en Serton, die hiermee zijn vervallen (zie het literatuuroverzicht). De bestaande orde, zoals beschreven in de inventaris van Serton, is gehandhaafd, omdat de nummering van de microfiches van de D.T.B.-registers niet kan worden gewijzigd.
De inventaris is voorzien van drie bijlagen. Bijlage I is een plattegrond van de stad Utrecht, waarop de kerken die in de inventaris zijn vermeld, staan aangegeven. In bijlage II is aangegeven welke van de D.T.B.-registers eigendom zijn van de gemeente Utrecht. Bijlage III omvat een lijst van die D.T.B.-registers, waarin de gegevens van doop, huwelijk en overlijden/begraven door elkaar heen zijn opgetekend. In deze bijlage is aangegeven op welke pagina's de verschillende soorten gegevens te vinden zijn.
Een lijst van nadere toegangen is te vinden in de studiezaal. Er zijn twee nadere toegangen: de "oude" klappers (de delen die zijn vervaardigd in de 19de eeuw) en de "nieuwe" klappers, de zgn. Leidse boekjes, vervaardigd sedert 1971. Deze laatste nadere toegang dient ter vervanging van de "oude" klappers en is ook vollediger. In de lijst van nadere toegangen is als bijlage opgenomen een concordantie tussen de inventarisnummers enerzijds en de microfiches en nadere toegangen anderzijds.
De onder nummer beschreven stukken zijn te raadplegen door middel van de microfiches, die van de D.T.B.-registers zijn vervaardigd.
De onder "blanco" nummer beschreven stukken verwijzen óf naar andere nummers in deze inventaris, óf naar andere archiefbestanddelen die bij de Gemeentelijke Archiefdienst of bij het Rijksarchief in de provincie Utrecht berusten. De bijbehorende inventarisnummers zijn bij de betreffende beschrijvingen vermeld.
De inventaris van de D.T.B.-registers van de voormalige gemeente Zuilen bevat uitsluitend "blanco" nummers, die verwijzen naar een drietal archieven, t.w. het archief van de gemeente Zuilen, het archief van de Nederlandse Hervormde gemeente te Zuilen en het archief van de Dorpsgerechten (RAU).
december 1989,
G.J.Röhner
Literatuur, gebruikt bij het samenstellen van inleiding en inventaris
Inventaris
Bijlagen
Plattegrond van Utrecht, waarop de in de inventaris vermelde kerken staan aangegeven
Lijst van D.T.B.-registers die eigendom zijn van de gemeente Utrecht
Lijst van D.T.B.-registers, waarin de gegevens van doop, huwelijk en overlijden/begraven door elkaar heen zijn opgenomen

Kenmerken

Datering:
1583-1811
Toegangstitel:
Inventaris van de verzameling doop- trouw- en begraafregisters van de gemeente Utrecht 1583-1811 (1860) en van de voormalige gemeente Zuilen 1652-1811 (1843)
Auteur:
G.J. Röhner
Datering toegang:
1990
Datering bewerking:
2003
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
8,71 m