Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Familie Van Hengst

790 Familie Van Hengst

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van de familie
Verantwoording van de inventarisatie
790 Familie Van Hengst
Inleiding
Verantwoording van de inventarisatie
Cypriaan Gerard Berger van Hengst had na zijn overlijden in 1903 zowel de papieren van zijn voorvader Cypriaan Berger als die van de familie Van Hengst aan het gemeentearchief van Utrecht gelegateerd *  . De toenmalige gemeentearchivaris mr. S. Muller Fzn. was er duidelijk niet gelukkig mee. Hij sprak van een "verwarde massa". De collectie Berger werd aanvaard en reeds in 1905 geïnventariseerd *  . In deze inventaris komen de "ambtelijke" stukken voor van: Cypriaan Berger (1700-1786), Everard van Harscamp (1714-1775), Cornelis Quint (1666-1743) en Thaddeus Francois Quint (1703-1754), die allen een belangrijke positie in het Utrechtse stadsbestuur hebben bekleed en die ook weer-door hun verwantschap met de familie Van Hengst -in onderliggende inventaris opduiken.
De collectie Van Hengst is aan de erfgenamen van Cypriaan Gerard van Hengst teruggegeven, omdat deze papieren-in de ogen van mr. S. Muller Fzn.-voor Utrecht van geen enkele waarde waren.
Ironisch genoeg kwam de collectie Van Hengst in 1962 toch weer bij de Gemeentelijke Archiefdienst terecht. In dat jaar droeg Jhr.mr. Jakob Anne Grothe van Schellach, een zoon van Frédérique Cornélie van Hengst, de "verwarde massa" van de familie Van Hengst over. In 1970 werd deze bruikleen aangevuld door zijn dochter Jkvr. A.M. Radermacher Schorer-Grothe, die bij die gelegenheid ook het familiearchief Grothe overdroeg *  .
Het familiearchief Grothe werd in 1975 door mevrouw J. Gerritsen geïnventariseerd. De collectie Van Hengst werd van september 1984 tot april 1985 door de stagiair J.G. van Ommering beschreven.
Van oktober 1985 tot augustus 1986 werd de collectie definitief geïnventariseerd door A.B.R. du Croo de Vries.
Hendrik Jacob van Hengst had de familiepapieren reeds bij zijn leven geïnventariseerd. Dit werk is later door zijn kleinzoon Hendrik Wolter van Hengst voortgezet *  . De ordening was echter niet zoals tegenwoordig wordt voorgeschreven. Dat Hendrik Jacob van Hengst daarbij soms ook wel eens verstrikt raakte in de ingewikkelde familieverhoudingen blijkt uit het feit dat hij Hendrik Lons houdt voor een zoon in plaats van de gewezen schoonvader van zijn moeder Sara Sibilla Verdion. De collectie was inderdaad een nogal "verwarde massa", zoals Muller reeds had geconstateerd. De stukken zijn chronologisch per familie of familielid gerangschikt. Vooral bij de aanverwante families leverde dit wel eens problemen op door de ingewikkelde familieverhoudingen. Getracht is een zo logisch en overzichtelijk mogelijke indeling aan te brengen.
Helaas zijn de door Hendrik Jacob van Hengst samengestelde kwartierstaten van de familie Van Hengst-die door de prachtig getekende en ingekleurde familiewapens een lust voor het oog zijn-zwaar door water beschadigd *  .
Interessante correspondentie tussen familieleden onderling treft men nauwelijks in dit archief aan. Uitzonderingen zijn: het brievenboek van Willem Hendrik Lons en Sara Sibilla Verdion en de brieven van de familie Van Bochoven *  . Het merendeel van de collectie Van Hengst bestaat uit "officiële" papieren, zoals: huwelijkse voorwaarden, testamenten, boedelbeschrijvingen en -scheidingen, benoemingsbesluiten etc.
Uit de collectie Van Hengst, die ongeveer 5 strekkende meter groot is, is niets vernietigd.
In 1993 is een aanvulling (ca. 0,60 m1) op de collectie beschreven, afkomstig uit het familiearchief Grothe en uit de bibliotheek van de Gemeentelijke Archiefdienst Utrecht. De stukken uit de bibliotheek zijn vermoedelijk omstreeks 1905 door gemeentearchivaris mr. S. Muller Fz. gelicht uit het door Cypriaan Gerard Berger van Hengst aangeboden archief van de familie Van Hengst, dat eerst geweigerd werd en pas in 1962 aan de Gemeentelijke Archiefdienst Utrecht in bewaring is gegeven.
De als bijlagen opgenomen genealogische tabellen dienen ter verduidelijking van de onderlinge relaties tussen de in de inventaris genoemde personen en pretenderen allesbehalve volledig te zijn.
Rest ons allen te danken die bij de inventarisatie behulpzaam waren. Met name de heer P.G.M. Hofmans bij de beschrijvingen van notariële stukken, mevrouw J.N. van der Meulen voor vele nuttige adviezen en mevrouw A.A. Engelaar voor het type-werk.
Utrecht, augustus 1986. J.G. van Ommering
A.B.R. du Croo de Vries
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1620-1922
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de familie Van Hengst 1620-1922
Auteur:
J.G. van Ommering en A.B.R. du Croo de Vries
Datering toegang:
1986
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
5,62 m zuurvrije dozen
Rubrieken:
Thema trefwoorden: