Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Rijks H.B.S. aan de Kruisstraat te Utrecht

792 Rijks H.B.S. aan de Kruisstraat te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis
Archief
792 Rijks H.B.S. aan de Kruisstraat te Utrecht
Inleiding
Archief
Op 29 januari 1981 is het eerste gedeelte van het archief van de Rijks H.B.S. overgedragen aan de Gemeentelijke Archiefdienst Utrecht. Op 17 juni van datzelfde jaar volgde een aanvulling.
De lengte van het archief is ruim 12 meter. Het archief loopt van september 1866 tot en met juli 1968. De school werd in september 1866 geopend, zodat de begindatum zich gemakkelijk laat verklaren. De school werd officieel op 15 augustus 1968 opgeheven. Het archief eindigt dan ook in dat jaar. Alleen verschillende leerlingenkaarten lopen nog enkele jaren door. Deze kaarten betreffen leerlingen die vóór 1968 op school kwamen en niet in het nieuwe kaartsysteem werden opgenomen. Wat de compleetheid betreft, blijft het archief op een aantal punten in gebreke. Zo ontbreken voor het overgrote deel de notulen van lerarenvergaderingen. In het archief werden enige aantekeningen van lerarenvergaderingen gevonden over de jaren 1938/1943. Daarnaast zijn er notulen over de jaren 1950/1968. De archivalia van de schoolverenigingen ontbreken bijna geheel. Aan jaarverslagen ontbreekt eveneens het een en ander. Jaarverslagen van vóór 1939/1940 zijn niet aangetroffen, behalve het jaarverslag 1905/1906.
Laatstgenoemd verslag maakt deel uit van inv.nr. 15. Aanvankelijk heeft men geen enkele poging ondernomen tot ordening van het archief. Er werd alleen een scheiding gehanteerd tussen de boekhouding en de financiële verantwoording enerzijds en de overige stukken anderzijds. De laatstgenoemde stukken werden bijeengehouden door het jaarlijkse lesrooster. Vanaf 1890 ging men jaarlijkse agenda's van ingekomen stukken bijhouden. De stukken kregen een nummer en werden in numerieke volgorde opgeborgen. Vanaf 1914 ging men naast de chronologisch geordende agenda's ook agenda's bijhouden die onderwerpsgewijs zijn geordend. De stukken bleef men echter chronologisch opbergen, op een aantal uitzonderingen na. Stukken die men toch te belangrijk vond om bij de rest te voegen, heeft men wel op onderwerp geordend. Daarnaast werden er stukken geordend naar correspondent. Het archief is gevormd door een Rijksinstelling. De reden dat het toch bij een gemeentelijke archiefdienst bewaard wordt is, dat de instelling is samengegaan met een gemeenteinstelling.
Tijdens de inventarisatie heb ik drie verschillende soorten kaartsystemen van leerlingen aangetroffen. Deze kaartsystemen overlapten elkaar chronologisch. Toch kwam elke leerling slechts in één kaartsysteem voor. Op het moment dat een leerling op school kwam, werd er een leerlingenkaart van hem aangelegd. Zo'n leerlingenkaart liep door tot het moment dat de leerling van school ging. Ik heb deze oude ordening gehandhaafd.
Tijdens de inventarisatie kwam ik een tekening tegen van het schoolvoetbaltoernooi. Deze afbeelding heb ik overgedragen aan de Topografisch-Historische Atlas van de Gemeentelijke Archiefdienst Utrecht.
Als laatste zou ik iedereen willen bedanken voor de medewerking bij de totstandkoming van deze inventaris. In het bijzonder zou ik willen bedanken de heer J.A.C. Mathijssen voor zijn voortreffelijke begeleiding, mevrouw J.N. van der Meulen voor haar vele goede adviezen en mevrouw A.A. Engelaar voor het verrichte typewerk.
augustus 1987. G.J.E. Hulsegge
Inventaris
Bijlage
Lijst van directeuren

Kenmerken

Datering:
1866-1968
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Rijks H.B.S. aan de Kruisstraat te Utrecht 1866-1968
Auteur:
G.J.E. Hulsegge
Datering toegang:
1987
Datering bewerking:
2023
Notabene:
Vanwege ruimtegebrek bewaren wij dit archief niet in ons eigen depot. U kunt dit archief inzien door het aan te vragen via ons aanvraagformulier: https://hetutrechtsarchief.nl/aanvragen
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
12,61 m
Bijzonderheden:
Vanwege ruimtegebrek bewaren wij dit archief niet in ons eigen depot. U kunt dit archief inzien door het aan te vragen via ons aanvraagformulier: https://hetutrechtsarchief.nl/aanvragen
Thema trefwoorden: