Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: De Monumenta handschriften van Aernout van Buchel

Hss_Van_Buchel_Monumenta De Monumenta handschriften van Aernout van Buchel

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inventaris -
3 Monumenta Quaedam (Tresoar)
Inleiding
Inleiding
Samuel Muller
Pathuis
De samenstelling van Monumenta quaedam
Een tweedelig handschrift
Materiële beschrijving
Datering
Provenance
Inventaris
Hss_Van_Buchel_Monumenta De Monumenta handschriften van Aernout van Buchel
Inventaris -
3 Monumenta Quaedam (Tresoar)
Inleiding
Inventaris
In 1923 is het archief door de familie aan het Rijksarchief overgedragen en is met de inventarisatie begonnen, maar door de grote wanorde is die nooit voltooid. In 1965 maakte rijksarchivaris S.J. Fockema Andreae een Inventaris van de huis- en familiearchieven Van Eysinga-Vegilin van Claerbergen (inv. 35). Deze voorlopige getypte ‘beknopte’ inventaris bleek nauwelijks bruikbaar te zijn. De omschrijving die ruim veertig jaar gebruikt is van ons handschrift, luidde: “Nr. 1323 a Handschrift van A.B(uchelius) 1e Monumenta quaedam (Emden, Mariënburg, Leeuwarden Oldenhove, Orange *  (genoteerd door Jac. van der Voort, 1611) Groningen, Emden, Franeker), 2e Observationes ecclesiasticae van A.v.B. als ouderling te Utrecht, 1622-1626, 1 deel.”
In 1977 verzorgde A.P. van Nienes een Uitgebreide versie en supplement inventaris. Omstreeks 1990 besloot men tot een herinventarisatie, die pas in 2008 is afgesloten. De definitieve inventaris was die van Barteld de Vries, Het familiearchief Van Eysinga-Vegilin van Claerbergen, Leeuwarden 2008.
Dankwoord en verantwoording

Kenmerken

Categorie:
  • Zonder categorie