Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Districtsbureau centrum van de regeringsdienst 'Oog en oor' te Utrecht

340 Districtsbureau centrum van de regeringsdienst 'Oog en oor' te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 13 augustus 1945 werden de Regeringsvoorlichtingsdienst (RVD) en de dienst "Oog en Oor" ingesteld door het kabinet Schermerhorn met als doelstelling de regering op de hoogte te houden van wat er leefde onder de bevolking (de publieke opinie). "Oog en Oor" werd op dezelfde wijze georganiseerd als het Militair Gezag, waar de bedenker van het plan, C. Nicolaï voordien werkte.
Het land werd verdeeld in districten. De provincie Utrecht vormde samen met West-Gelderland het district Centrum. Het districtsbureau Centrum was gevestigd te Utrecht. Verder kwamen er districtsbureaus in Leeuwarden, Groningen, Assen, Enschede, Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Vlissingen, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Onder de districtbureaus vielen agentschappen en correspondentschappen. Het Centraal Bureau werd gevestigd in Amsterdam. Mr. P. Sanders was contactpersoon tussen het Centraal Bureau en het Ministerie van Algemene Oorlogsvoering van het Koninkrijk.
In 1946 vond de Tweede Kamer de kosten voor "Oog en Oor" te hoog. De opheffing van de dienst werd in handen gelegd van N. Olivier en het Afwikkelingsbureau. Op 1 september 1946 werd "Oog en Oor" opgeheven.
In de jaren '50 is het archief van de regeringsdienst Oog en Oor overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief in Den Haag. In 1987 is het archief ter bewerking aangeboden aan de Centrale Archief Selectiedienst in Winschoten. In 1989 is het geïnventariseerde archief teruggezonden aan het Algemeen Rijksarchief en zijn de archieven van de districtbureaus - die tegelijkertijd door de CAS toegankelijk waren gemaakt - gedistribueerd onder de Rijksarchieven in de provincies. Zo werd het onderhavige archief van het district Centrum bij het Rijksarchief Utrecht ondergebracht. De bijbehorende toegang van de Centrale Archief Selectiedienst werd in 2004 omgewerkt tot een inventaris op de uitsluitend in Utrecht berustende stukken.
Voor een uitvoerige geschiedenis van het archiefvormend orgaan, van de geschiedenis van het archief en van de verantwoording van de archiefbewerking: zie Bijlage 1 achterin deze inventaris. In Bijlage 2 is een overzicht van de districtbureaus opgenomen.
De omvang van het archief bedraagt 0,25 meter.
Inventaris
Bijlagen
Inleiding uit de CAS-inventaris
Geraadpleegde bronnen en literatuur
Overzicht van de districtsbureaus

Kenmerken

Datering:
1945-1946
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het districtsbureau centrum te Utrecht van de regeringsdienst 'Oog en oor' 1945-1946
Auteur:
Centrale Archief Selectiedienst, bewerkt door G.J. Röhner
Datering toegang:
1989 / 2006
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 50 jaar slechts ter inzage na toestemming rijksarchivaris
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
0,25 m oude verpakking
Categorie: