Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Verzameling Adriaan van Winssen, als heer van Hoenkoop

544 Verzameling Adriaan van Winssen, als heer van Hoenkoop

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Deze inventaris bevat voor het overgrote deel banden met akten over de jaren 863-1625 die door Adriaan van Winssen (overleden 1638) zelf afgeschreven zijn. Hij was geen geschiedschrijver, maar een oudheidkundige verza- melaar van gegevens uit de Utrechtse middeleeuwse geschiedenis, en van andere gewesten zoals Holland en Gelre voorzover voor Utrecht van belang. Het ging hem dus niet om de geschiedenis van de eigen tijd, maar om het ver- zamelen van bronnen uit het tijdvak dat pas één à twee generaties vóór hem geëindigd was. Alleen in één band (inv.nr. 13) heeft hij bronnen verzameld betreffende de Tachtigjarige oorlog.
Van Winssen was afkomstig uit Utrecht. Hij was een zoon van Willem van Winssen en Frederica de Waal van Vronestein. *  Uit zijn huwelijk met Christina van Schoordijck van Rhijnauwen werden zes kinderen geboren. Overigens blijft Van Winssen een wat schimmige figuur. Hij was zowel heer van het kasteel Heemstede (te Houten) als heer van Hoencoop. Als bronnenverzamelaar wordt hij dikwijls als 'Heer van Hoenkoop' geciteerd.
Als lid van de Ridderschap van Utrecht liet Van Winssen bij zich thuis te Utrecht of op zijn kasteel Heemstede archivalia tijdelijk deponeren, waar hij ze nu eens alleen, dan weer in samenwerking met Van Buchel kon bestude- ren en afschrijven. *  Beide heren hebben ook uit elkaars werk gekopieerd. Van Buchel zelf prees 'de heer Van Hoenkoop' als een ijverig beoefenaar van de vaderlandse geschiedenis. *  Volgens sommigen zou het in deze inventaris bijeengebrachte materiaal zelfs maar zo'n kwart van het totaal omvat- ten. De rest zou door Van Winssen mee in het graf genomen zijn. Wat hiervan zij, het heeft geen zin om daarover te speculeren. * 
De inv.nrs. 1-10 doken in oktober 1833 op te Rinsumageest (Oostergo-Friesland) en werden daarna door het Provinciaal Archief van Groningen aangekocht. Daar werden ze opnieuw gebonden en ca. 1843-1844 geïndiceerd door H.O. Feith jr. (inv.nr. 11). In 1887 heeft het Rijksarchief in Utrecht ze verworven, *  en geregistreerd onder 'Collectie 1887 no. 1' (306xx). Later werden ze ondergebracht in de verzameling Handschriften van het Rijksarchief in Utrecht, inv.nr. 361.
In 1906 heeft het Rijksarchief nog een band van Van Winssen met overwegend stukken over de Tachtigjarige oorlog (tot het Bestand) aangekocht uit de veiling van manuscripten die in het bezit waren geweest van M.P. Smis- saert te Amsterdam. Dit deel werd in de verzameling Handschriften RAU opgenomen onder inv.nr. 362 (thans inv.nr. 13). Uit de Handschriftenverzameling RAU (inv.nr. 363) zijn voorts afkomstig de inv.nrs. 13-16, alle manuscripten van of voor Van Winssen. Tenslotte zij opgemerkt, dat inv.nr. 12, de band met Utrechtse Statenresoluties, oorspron- kelijk berustte onder resp. de collectie Van Buchel-Booth en het archief van de Staten van Utrecht, maar nu is ge- voegd bij de manuscripten van Adriaan van Winssen.
Eind jaren 1980 zijn al deze banden-Van Winssen gesepareerd van de Handschriften-collectie RAU. Naar aanleiding van de tijdelijke verhuizing van de RAU-archieven naar het Nationaal Archief in Den Haag (het toenmali- ge Algemeen Rijks Archief) is in 1994door C.A. van Kalveen een plaatsingslijst gemaakt. Thans is deze omgewerkt is tot een inventaris.
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
ca. 1600- ca. 1630 (1844)
Toegangstitel:
Inventaris van de verzameling van Adriaan van Winssen, heer van Hoenkoop ca. 1600- ca. 1630 (1844)
Auteur:
C.A. van Kalveen
Datering toegang:
1994 / 2003
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Aankoop
Omvang:
1,5 m zuurvrije dozen
Rubrieken:
Categorie:
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.