In onze beeldbank doorzoekt u ruim 200.000 afbeeldingen. Onze bilbliotheek bevat de grootste collectie boeken, kranten en tijdschriften van de geschiedenis van de stad en provincie Utrecht.

Auteursrechten beeldbank

De meeste afbeeldingen die worden getoond op de website zijn gratis downloadbaar op de hoogste beschikbare resolutie. Wij stellen naamsvermelding bij hergebruik op prijs. Voor een deel van beeldcollectie beschikt Het Utrechts Archief niet over de rechten om deze afbeeldingen als download aan te bieden. U kunt ze wel inzien in onze studiezaal. Mocht de auteursrechthebbende vermeld staan, dan kunt u de contactgegevens bij ons opvragen. Als er geen auteursrechthebbende is vermeld, dan is deze momenteel niet bij ons bekend. Mocht u auteursrechthouder van afbeeldingen zijn die wij niet als zodanig hebben aangemerkt, dan horen wij dat graag. U kunt met ons contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zoekhulp

Wilt u uw zoekactie in de beeld- of bibliotheekcollectie beperken of juist verder uitbreiden? Probeer dan te zoeken met behulp van Boleaanse zoektermen.

* = zoeken op een deel van een woord

Met een asterisk (*) voor, achter, of midden in het zoekwoord, kunt u op een deel van het woord zoeken. De asterisk vervangt alle ontbrekende letters. Het resultaat geeft alle schrijfwijzen en vormen van het zoekwoord.
Voorbeeld: zoeken op station* levert zowel ‘station’ als alle woorden die met ‘station’ beginnen (dus ook bijvoorbeeld 'stationsplein'). Zoeken op *station levert alle woorden die op ‘station’ eindigen.

? = vervangen van een letter

Met een vraagteken (?) in plaats van een letter kunt u op verschillende woorden zoeken. Voorbeeld: zoeken op sta?ion levert zowel ‘stadion’ als ‘station’ op als resultaat.

+ = zoeken op meerdere termen

Met een plusteken (+) voor een woord kunt u termen combineren. Het resultaat geeft alles waar de zoekwoorden met een plusteken in voorkomen. Voorbeeld: zoeken op +dorp +evenement levert alles waar ‘dorp’ én ‘evenement’ in voorkomen op als resultaat.

"..." = exact zoeken met meerdere woorden

Met dubbele aanhalingstekens (“ ”) rond een aantal woorden, kunt op een combinatie van woorden zoeken. Het resultaat geeft aan waar precies de combinatie van woorden tussen de aanhalingstekens voorkomt. Voorbeeld: zoeken op “station Utrecht” levert alleen treffers met deze twee woorden achter elkaar.