Op 2 juni 2022 is het precies 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg. Dat vieren we in de Expo van Het Utrechts Archief met een programma vol leuke, inspirerende en interessante activiteiten!

Water! Vriend of vijand?

22 maart t/m 13 november 2022

Wist jij dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg? En dat dit alles te maken heeft met water? In de tentoonstelling Water! Vriend of Vijand? stap je een magische onderwaterwereld binnen. Je ontdekt hoe de Utrechters het water al eeuwenlang gebruiken én bestrijden. Een verhaal van ingenieuze waterwerken, rampzalige overstromingen en ambitieuze toekomstplannen.

Meer over Water! Vriend of vijand?

 

Gekomen om te blijven

2 juni t/m 13 november 2022

In 1122 kregen de Utrechters stadsrecht. Voortaan zouden zij een gemeenschap met een eigen gezicht en een eigen bestuur vormen. Sindsdien hebben honderdduizenden mensen zich hier vele generaties lang gevestigd. In Gekomen om te blijven vertellen 900 Utrechters wat hen hier heeft gebracht en aan Utrecht heeft verbonden.

Meer over Gekomen om te blijven

 

Stadsrecht Utrecht

8 november t/m 13 november 2022

In de start- en slotweek van de viering van de 900e verjaardag van Utrecht zijn de originele stadsrechten te bewonderen bij Het Utrechts Archief. Omdat de inkt van de stadsrechten gevoelig is voor licht, ziet u in de de tussenliggende periode prachtige reproducties op perkament.

Meer over de Stadsrechten

 

Stadswandelingen: Gekomen om te blijven

Vanaf 2 juni 2022

Utrecht is een stad vol bijzondere locaties. In 900 jaar hebben mensen er gewoond, gewerkt en geleefd. In de stadswandelingen Gekomen om te blijven nemen vijf gidsen je mee door Utrecht en vertellen je de verborgen verhalen die achter locaties schuilgaan. Leer de stad kennen door de mensen die hier gekomen en gebleven zijn. Vanaf 2 juni verschijnt elke maand een themawandeling.

Ga naar de stadswandeling Gekomen om te blijven: Werk

 

Ga naar de stadswandeling Gekomen om te blijven: Levensbeschouwing

 

Ga naar de stadswandeling Gekomen om te blijven: Liefde

 

Ga naar de stadswandeling Gekomen om te blijven: Leren

  

De Groate Utreg Kwis

3 juni 2022 t/m 5 november 2022

Op een bijzondere, speelse en aantrekkelijke wijze aandacht geven aan 900 jaar Utrechtse geschiedenis, dat is De Groate Utreg Kwis. Vier de 900-jarige verjaardag van de stad en ervaar dat we als bewoners veel meer met elkaar delen dan we ons kunnen voorstellen. Meld je nu aan!

Meer over de Groate Utreg Kwis

 

Activiteiten voor jong en oud

De zomer en herfst staan bij Het Utrechts Archief volledig in het teken van 900 jaar Utrecht. De komende maanden bieden we een gevarieerd activiteitenprogramma aan voor jong en oud! Hou onze agenda in de gaten of blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Bekijk de agenda