900 jaar Utrecht in 900 portretten
Vrijetekst-sidebar:
900 jaar Utrecht

Op 2 juni 2022 is het 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg. Dat vieren we in de Expo van Het Utrechts Archief met een programma vol leuke, inspirerende en interessante activiteiten! Bekijk hier het volledige programma.

900 Utrechters vertellen wat hen hier heeft gebracht en aan Utrecht heeft verbonden.

In 1122 kreeg Utrecht stadsrecht, op 2 juni precies 900 jaar geleden. De Utrechters legden een eed af aan de keizer en verbonden zich daarmee ook aan elkaar en met de stad. De oorkonden met het stadsrecht én die verbondenheid hebben de tijd doorstaan. Je vindt ze beide in de tentoonstelling Gekomen om te blijven. 

Wat kun je zien en doen?

> Bekijk de prachtige portrettenserie van 900 Utrechters uit heden en verleden.
> Beluister de verhalen van Utrechters. Hoe zijn ze in de stad terecht gekomen? En waarom hebben ze besloten om te blijven? 
> Ontdek de geschiedenis van de stadsrechten, waarin 900 jaar geleden de rechten van de Utrechters vastgelegd werden.

Voor wie?

Voor alle Utrechters en iedereen die onze mooie stad bezoekt! Tussen 900 portretten zit voor iedereen wel iemand waarin jij je kunt herkennen.

 

 

Stadswandelingen

Utrecht is een stad vol bijzondere locaties. In 900 jaar hebben mensen er gewoond, gewerkt en geleefd. In de stadswandelingen Gekomen om te blijven nemen vijf gidsen je mee door Utrecht en vertellen je de verborgen verhalen die achter locaties schuilgaan. Leer de stad kennen door de mensen die hier gekomen en gebleven zijn. Vanaf 2 juni verschijnt elke maand een themawandeling.