De collectie bewegend beeld en geluid van Het Utrechts Archief bestaat uit meer dan 500 films uit de periode 1920-1980 en ongeveer 175 geluidsdragers uit de periode 1939-1980. Daarnaast bestaat de collectie uit een kleine 300 televisie-uitzendingen van MTNL, een lokale en regionale omroep voor migranten. Een groot deel van de films is digitaal beschikbaar. Dit zijn films van overheidsinstellingen, familiefilms en films van Utrechtse bedrijven. De kern van de collectie bewegend beeld wordt gevormd door de films die vanaf 1955 in opdracht van de gemeente Utrecht zijn gemaakt. In ons restauratielab restaureren en repareren we films zodat ze klaar zijn om gedigitaliseerd te worden.

 


Films

Naast gemeentelijke opdrachtfilms, beheren we films uit archieven van overheids- of particuliere instellingen. Particuliere filmbeelden leggen het dagelijks leven in Utrecht nauwkeurig vast. U vindt beelden van uitstapjes, verlovingen, huwelijken en opgroeiende kinderen, optochten, straatfeesten en sport.  De filmbeelden in onze collectie geven een dynamisch beeld van het leven in Utrecht uit een bepaalde periode. Hoe zagen de woonkamers eruit, welk meubilair had men, welke kleding werd er gedragen? De nadruk in de collectie ligt op films die geografisch verbonden zijn met de stad en provincie Utrecht. U vindt beelden van amateurs op 8 mm, beelden van semi-profs op 16 mm en film op 35 mm.

  


Auteursrechten & licentie

U kunt al ons gedigitaliseerde filmmateriaal in de studiezaal bekijken. Een gedeelte hiervan is reeds online beschikbaar. De komende tijd zal meer materiaal online worden toegevoegd. Wilt u filmmateriaal hergebruiken? Dan is er soms auteursrecht van toepassing en zijn er licentiekosten aan verbonden. Neem in dit geval contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Highlights uit de collectie

Enkele highlights uit onze collectie films:

  • Onze oudste film stamt uit 1917. Vanaf het dak van een rijdende tram is de binnenstad van Utrecht op een unieke manier gefilmd. De film werd gemaakt als promotiefilm voor de stad Utrecht als handels- en industriecentrum en als stad van wetenschap en kunst in opdracht van het gemeentebestuur.
  • Een film over de Bevrijding van Utrecht uit mei 1945, met beelden van een overvliegende Flying Fortress, doortocht van de geallieerden en de D-Day parade op het Vredenburg.
  • Roerige beelden uit de jaren ’60, onder andere uit 1968 een documentaire over twee Vietnam-demonstraties.
  • Utrecht als groeiende stad is mooi te zien in de bedrijfsfilms van de belangrijkste gebeurtenissen in Utrecht van het Gemeentelijk Energie- en Vervoerbedrijf Utrecht (GEVU) die ieder jaar werden gemaakt, bijvoorbeeld de beelden van de binnenstad vanaf de Domtoren. 

 


Geluid

Het Utrechts Archief beschikt ook over een kleine collectie geluidsmateriaal, zoals toespraken (onder andere van mevr. M.G. Muller-Lulofs, de presidente van de Vereniging tot verbetering van armenzorg uit 1939), lezingen en raadsverslagen, vooral afkomstig van het Bureau Voorlichting van de gemeente Utrecht. Overigens heeft het geluid niet alleen betrekking op stad en provincie Utrecht. Omdat Het Utrechts Archief landelijk centrum is van kerkelijke archieven vindt u hier bijvoorbeeld ook geluidsbanden van synodevergaderingen van de Christelijk-gereformeerde kerken.

Filmmiddag

Ieder jaar in het voorjaar organiseert Het Utrechts Archief filmmiddagen waarop de nieuwste aanwinsten uit de collectie worden getoond.