1. Stap 1

  Welk archief?

  Bedenk welk archief u wilt inzien. Noteer de volgende gegevens die u nodig heeft bij de aanvraag: uw naam en adres, uw HUA-archiefpasnummer, titel, toegangsnummer en inventarisnummer(s) van het archief, de raadpleegdatum: minimaal 1 week tot maximaal 3 weken vanaf het moment van de aanvraag, rekening houdend met de openingstijden van het Nationaal Archief. Bekijk hier de volledige lijst met uitgeplaatste archieven. 

 2. Stap 2

  Afspraak studiezaal HUA

  Stuur een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Of ga naar de balie van de studiezaal op de Alexander Numankade. Onze medewerkers maken de reservering en houden u op de hoogte van de voortgang. Daarna is het noodzakelijk dat u voorafgaand aan uw bezoek aan het Nationaal Archief een account aanmaakt via: https://www.gahetna.nl/user/register

 3. Stap 3

  Bekijken bij het Nationaal Archief

  Ga op de afgesproken datum naar het Nationaal Archief en registreer u daar als bezoeker. Verlenging van geraadpleegde of aangevraagde stukken is tot maximaal 14 dagen mogelijk in de studiezaal van het Nationaal Archief.

 

Tips

 • tips

  De aanvraagprocedure heeft alleen betrekking op openbare stukken uit archieven waarvan Het Utrechts Archief de toegang op de site heeft gepubliceerd.

 • tips

  Lukt het u niet om op de afgesproken tijd te komen, dan vervalt de raadpleegmogelijkheid en moet opnieuw een aanvraagprocedure in gang worden gezet.

 • tips

  De archieven van Het Utrechts Archief bij het Nationaal Archief komen niet in aanmerking voor scanverzoeken.