Wat is een archief?

Een archief is een verzameling van documenten, bijeengebracht door een instantie, familie of persoon. Op grond van de archiefwet kan het verplicht zijn deze documenten te bewaren. Maar ook vanwege andere redenen moet een archief soms bewaard blijven, bijvoorbeeld omdat het iets zegt over een tijdsbeeld. Een archief kan bestaan uit agenda's en notulen, dossiers, brieven, akten, kaarten, tekeningen, foto’s en nog veel meer.

Opbouw archief

Een archief is op een specifieke manier opgebouwd. Het is niet zomaar te doorzoeken via google. Om te laten zien wat er in een archief zit, wordt er een inventaris gemaakt: een soort inhoudsopgave. Een inventaris beschrijft hoe het archief in elkaar zit en geeft op grote lijnen aan welke stukken erin zitten. Veel van deze inventarissen staan online, zodat u door een archief heen kunt bladeren. U vindt hierin ook vaak een inleiding met informatie over degene die het archief heeft gemaakt. U kunt de inventaris uitklappen om een beschrijving per onderdeel te vinden. Soms bevatten deze onderdelen ingescande archiefstukken en soms vindt u alleen een korte beschrijving van het archief, zonder inventaris. U kunt online op meerdere manieren zoeken door de archieven van Het Utrechts Archief. Via collecties komt u op de overzichtspagina van alle Utrechtse archieven. Ook staat hier een zoekhulp op onderwerp om u verder te helpen. 

  • Gericht zoeken in meerdere bronnen

Sommige gegevens, zoals persoonsvermeldingen, vind je in allerlei verschillende archieven. Voor dit soort gegevens zijn speciale zoekingangen gemaakt. U kunt hiermee op gedetailleerd niveau door meerdere archieven tegelijkertijd zoeken. Bijvoorbeeld wanneer u op zoek bent naar informatie over een persoon: dan gebruikt u de zoekingang personen. Of de toegang ‘bouwtekeningen’, waarin u op adres kunt zoeken naar bouwtekeningen in allerlei bouwdossiers.

  • Zoeken in beschrijvingen van archieven

Via het algemene overzicht van alle beschreven archieven van Het Utrechts Archief kunt u de beschrijvingen van onze archieven doorzoeken. Wanneer een inventaris gedigitaliseerde stukken bevat, ziet u dat door een grijs symbooltje. Deze stukken kunt u bekijken en gratis downloaden. Als er nog geen inventaris is, dan is er soms wel een PDF van het archief. Deze kunt u downloaden en dan zelf doorzoeken.

U kunt ook zoeken via de 'systematische overzichten', waarin u op archiefvormer (de maker van een archief) of bepaald archief kunt zoeken.

Ga naar zoeken in de archieven van Het Utrechts Archief.