Locaties in de Tweede Wereldoorlog
- Vrijetekst-sidebar:
Zie ook:
Zoeken op adres
Via onderstaande kaart kunt u zoeken op adres. Hierin vindt u bijvoorbeeld adressen van huizen die waren ingekwartierd of gevorderd door de bezetter en van woningen van joodse eigenaren die waren ontruimd. Ook vindt u adressen van personen, zoals mensen die bij het verzet zaten en joodse inwoners van Utrecht.
Niet alle adressen die in onze bronnen voorkomen zijn ontsloten. Als u een adres niet direct vindt, kan het zijn dat u zelf door de bronnen moet zoeken.
Ga naar de WO2 kaart
NB. De adressen op deze kaart zijn historische adressen. Huisnummers en/of straatnamen kunnen veranderd zijn na 1945.
Locaties en adressen - waar moet u op letten?
- Soms is een straat met een oude schrijfwijze gespeld (bijvoorbeeld Amsterdamschestraatweg), probeer dus meerdere varianten uit m.b.v. een wildcard: een ? (vraagteken) vervangt één letter, een * (sterretje) vervangt een aantal letters.
- Sommige adressen komen meer dan één keer voor in onze database. Dit kan zijn omdat ze meerdere malen zijn vermeld.
- Het kan zijn dat er een fout is gemaakt bij het invoeren van de locatie in onze database. Door een $-teken voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
- Sommige delen van het huidige Utrecht hoorde destijds bij een andere gemeente (bijvoorbeeld Zuilen, Maartensdijk of Jutphaas).
- Adressen zijn historische adressen. Huisnummers en/of straatnamen kunnen veranderd zijn na 1945.
Stolpersteine
Heeft u een adres gevonden wat de laatste verblijfplaats was van een slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog? Met toestemming van de huidige bewoners kunt u een Stolperstein laten plaatsen ter nagedachtenis.
Naar Stichting Stolplersteine