Vrijetekst-sidebar:

Zie ook: 


Bronnenoverzicht

Onze oorlogsbronnen zitten niet bij elkaar in één collectie. Ze zitten verspreid over verschillende archieven (ook wel 'toegangen'), zoals die van het gemeentebestuur, de politie, hulporganisaties, kerken en families. In dit bronnenoverzicht vindt u een totaaloverzicht van 3300 bronnen. Wanneer u op het nummer van de gewenste bron klikt komt u vanzelf terecht op de pagina van de desbetreffende bron. 

Een deel van deze bronnen is al ontsloten. Dat betekent dat gegevens zoals namen en adressen uit de bronnen vindbaar zijn in onze database. Meer informatie over zoeken op gegevens vindt u op de pagina's Personen in de Tweede Wereldoorlog en Locaties in de Tweede Wereldoorlog.

 


Belangrijkste bronnen 

Per toegang vindt u een inleiding die achtergrondinformatie biedt over het archief. Klik op de bron om bij de inventaris te komen. In de inventaris ziet u het overzicht van alle bronnen uit het archief. U ziet of er scans van de bron beschikbaar zijn aan het paperclip-symbool achter de beschrijving. Als een bron doorzoekbaar is gemaakt op personen of locaties kunt u klikken op 'nadere toegang: inzien’.

 


Bibliotheek en kranten

Het Utrechts Archief beschikt over een uitgebreide collectie boeken en tijdschriften over de Tweede Wereldoorlog. Bekijk hiervoor onze bibliotheekcatalogus.  

Kranten geven een goed beeld van de oorlogsperiode. Via deze link kunt u het Utrechts Nieuwsblad doorzoeken. Via de website van Delpher kunt u door Utrechtse (en andere) kranten zoeken. Op zoek naar specifieke gebeurtenissen? In onze Kroniek WO2 vindt u een overzicht van gebeurtenissen in Utrecht tijdens de bezettingsperiode.