Welke gegevens vind ik in de burgerlijke stand?

Gegevens uit de burgerlijke stand maken het gemakkelijk om stambomen te maken. Ze geven officiële persoonsinformatie: namen, plaatsen, data en familierelaties. Voor het opstellen van een stamboom is de burgerlijke stand daarom onmisbaar. Zowel in geboorte-, huwelijks- als overlijdensakten worden de ouders van de hoofdpersonen genoemd, zodat terug in de tijd zoeken eenvoudiger wordt.
Het Utrechts Archief bewaart de gegevens uit de burgerlijke stand voor de stad en provincie Utrecht, vanaf 1811.


Hoe zoek ik in de burgerlijke stand?

Een groot deel van de aktes kunt u vinden via Zoeken in personen. Om u op weg te helpen hebben we onderstaand stappenplan gemaakt. U kunt door de slides klikken (of open in een nieuw tabblad): 


Niet alles is openbaar

Om de privacy van nog levende personen te beschermen zijn niet alle persoonsgegevens in de burgerlijke stand zomaar in te zien. Hiervoor gelden openbaarheidstermijnen: voor overlijdensaktes 50 jaar, voor huwelijksaktes 75 jaar en voor geboorteaktes 100 jaar. Eens per jaar wordt een nieuw jaar openbaar, het 'jaar van openbaarheid' moet hiervoor helemaal om zijn. Tel daarom altijd 1 jaar op bij de openbaarheidstermijn.
Om een voorbeeld te geven: een geboorteakte uit 1923 kunt u pas met ingang van 2024 vinden zonder openbaarheidsbeperking (termijn van 100 jaar + 1, zodat het lopende jaar voorbij is).

Een niet-openbare akte uit de burgerlijke stand kunt u opvragen bij de afdeling burgerzaken van de betreffende gemeente.

Deze aktes zijn per 2023 openbaar:
- Geboorteregisters voor de periode 1811-1922,
- Huwelijksregisters voor de periode 1811-1947
- Overlijdensregisters voor de periode 1811-1972

Bijna alle openbare aktes zijn te vinden als scans en ontsloten op persoonsnamen via  Zoeken in personen

Een uitzondering geldt voor de overlijdens uit 1971 en 1972: deze zijn nog niet gescand en ontsloten op persoonsnamen. Verder treft u wel alle scans, maar nog niet alle persoonsgegevens aan van de huwelijksakten over de periode 1943-1946. Er wordt nog hard gewerkt aan het ontsluiten van de huwelijksregisters (1943-1947) van de plaatsen Everdingen, Hagestein, Utrecht (delen van 1945, 1946 en 1947), Veenendaal, Vianen, Vinkeveen en Waverveen, Vleuten, Vreeland, Vreeswijk, Werkhoven, Westbroek, Willeskop, Wilnis, Woerden, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, IJsselstein, Zegveld en Zuilen. Van de overige plaatsen in de provincie Utrecht vindt u dus wel de persoonsgegevens en bijbehorende scans via deze link. 

Alle scans van de huwelijksregisters (1943-1947) zonder vermelding van persoonsnamen vindt u als volgt: :
- Huwelijksregisters in alfabetische volgorde (toegang 1221-1), jaar 1943-1947, deze vindt u vanaf hier
- Huwelijksregisters Everdingen, Hagestein en Vianen (toegang 1394), jaar 1943-1947, deze vindt u vanaf hier

Vijfheerenland
In 2019 fuseerden de plaatsen Leerdam, Vianen en Zederik tot de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Hierdoor gingen de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik over naar de provincie Utrecht. Vianen maakte daar al langer deel van uit. De burgerlijke stand van plaatsen behorend tot de voormalige gemeente Vianen berusten al bij Het Utrechts Archief en zijn via onze website raadpleegbaar. Het Utrechts Archief is nog bezig met de overdracht van de zogenaamde rijksserie van de burgerlijke stand van plaatsen behorend tot Zederik en Leerdam. Het betreft de plaatsen Ameide, Leerdam, Schoonrewoerd, Kedichem, Hei en Boeicop, Leerbroek, Meerkerk en Nieuwland

U kunt de persoonsgegevens van de onderstaande registers van de burgerlijke stand van deze plaatsen raadplegen via www.wiewaswie.nl:
- Geboortes (1811-1902)
- Huwelijken (1811-1932)
- Overlijdens (1811-1950)
De bijbehorende scans vindt u hier

Veelgestelde vragen over zoeken in de burgerlijke stand

- De akte die ik zoek is nog niet openbaar. Hoe kan ik deze akte tóch inzien?

Mocht een niet-openbare akte uit de burgerlijke stand willen inzien, dan kunt u deze opvragen bij de afdeling burgerzaken van de betreffende gemeente. Voor de gemeente Utrecht kan dat online.

Wilt u een ontheffing aanvragen voor echtscheidingszaken of voor voogdij? Neem dan contact op met onze studiezaalmedewerkers, zij helpen u verder. Dat kan via hetzelfde mailadres (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefonisch tijdens openingstijden: 030 -286 66 11. 

- Ik zoek gegevens van een persoon van vóór 1811, waar vind ik die?

De burgerlijke stand is in 1811 door Napoleon ingevoerd. Heeft u oudere gegevens nodig, dan bent u aangewezen op bijvoorbeeld doop-, trouw-, en begraafboeken of lidmatenregisters van de kerken. Een deel van deze gegevens is via via Zoeken in Personen en WieWasWie te vinden maar nog niet alles. Het is daarom altijd nuttig om navraag te doen bij het archief waar de plaats onder valt, om te zien of er meer bronnen bestaan. Dit stuk in geel zou ik helemaal weg laten; zo goed als alles van de DTB is online en als metadata raadpleegbaar via onze website. 

Tips

 • Tip

  Bij het CBG (Centrum voor familiegeschiedenis) vindt u heel overzichtelijk en nuttige informatie voor het uitzoeken van een familiegeschiedenis.

 • Tip

  De datum van de akte is niet altijd gelijk aan de geboorte- of overlijdensdatum, hier zitten soms enkele dagen tussen. Bij huwelijken komt de aktedatum wel overeen met de huwelijksdatum.

 • Tip

  De huwelijksbijlagen bevatten afschriften van geboorteakten, overlijdensakten van de ouders en/of akten van onvermogen. Bijlagen uit de periode 1811-1922 vindt u op microfiche in onze studiezaal. Bijlagen uit de periode 1923-1942 zijn grotendeels bij ons te raadplegen (toegangen 534 en 534-2).

 • Tip

  Bekijk altijd de akte zelf, bijvoorbeeld als scan. Zo ondervangt u eventuele fouten en vindt u meer informatie dan de aktedetails op internet. Bovendien is het bijzonder om te zien.

 • Tip

  Huwelijken werden bijna altijd voltrokken in de geboorte- of woonplaats van de bruid.

 • Tip

  Veel genealogische bronnen, waaronder de burgerlijke stand zijn (voor zover openbaar) voor het grootste deel online te raadplegen via WieWasWie. Daar zijn bronnen uit het hele land verzameld, zodat u zich niet hoeft te beperken tot één plaats of regio.