Welke gegevens vind ik in de burgerlijke stand?

Gegevens uit de burgerlijke stand maken het gemakkelijk om stambomen te maken. Ze geven officiële persoonsinformatie: namen, plaatsen, data en familierelaties. Voor het opstellen van een stamboom is de burgerlijke stand daarom onmisbaar. Zowel in geboorte-, huwelijks- als overlijdensakten worden de ouders van de hoofdpersonen genoemd, zodat terug in de tijd zoeken eenvoudiger wordt.
Het Utrechts Archief bewaart de gegevens uit de burgerlijke stand voor de stad en provincie Utrecht, vanaf 1811.


Hoe zoek ik in de burgerlijke stand?

Een groot deel van de aktes kunt u vinden via Zoeken in personen. Om u op weg te helpen hebben we onderstaand stappenplan gemaakt. U kunt door de slides klikken (of open in een nieuw tabblad): 


Niet alles is openbaar

Om de privacy van nog levende personen te beschermen zijn niet alle persoonsgegevens in de burgerlijke stand zomaar in te zien. Hiervoor gelden openbaarheidstermijnen: voor overlijdensaktes 50 jaar, voor huwelijksaktes 75 jaar en voor geboorteaktes 100 jaar. Eens per jaar wordt een nieuw jaar openbaar, het 'jaar van openbaarheid' moet hiervoor helemaal om zijn. Tel daarom altijd 1 jaar op bij de openbaarheidstermijn.
Om een voorbeeld te geven: een geboorteakte uit 1919 kunt u pas met ingang van 2020 vinden zonder openbaarheidsbeperking (termijn van 100 jaar + 1, zodat het lopende jaar voorbij is).

Een niet-openbare akte uit de burgerlijke stand kunt u opvragen bij de afdeling burgerzaken van de betreffende gemeente.

Deze aktes zijn per 2022 openbaar:
- Geboorteregisters voor de periode 1811-1921,
- Huwelijksregisters voor de periode 1811-1946
- Overlijdensregisters voor de periode 1811-1971

Alle openbare aktes zijn te vinden als scans, maar een klein deel is nog niet ontsloten op persoonsnamen via Zoeken in personen. Een uitzondering geldt voor de overlijdens uit 1971: deze zijn helaas nog niet gescand en ontsloten op persoonsnamen. Aan het ontsluiten van de openbare huwelijksregisters over de periode 1943-1946 wordt nog hard gewerkt door onze vrijwilligers. U vindt nu de persoonsnamen in deze registers online voor de plaatsen Abcoude t/m Maarssen en Odijk t/mSnelrewaard. De overige plaatsen komen in de loop van dit jaar beschikbaar; u kunt hiervan wel de scans al via deze website raadplegen.

Scans zijn zichtbaar voor: 

- Huwelijksregisters in alfabetische volgorde van Maarsseveen t/m Nigtevecht en Soest tot en met Zuilen (toegang 1221-1), jaar 1943-1946, deze vindt u vanaf hier
- Huwelijksregisters Everdingen, Hagestein en Vianen (toegang 1394), jaar 1943-1946, deze vindt u vanaf hier

Veelgestelde vragen over zoeken in de burgerlijke stand

- De akte die ik zoek is nog niet openbaar. Hoe kan ik deze akte tóch inzien?

Mocht een niet-openbare akte uit de burgerlijke stand willen inzien, dan kunt u deze opvragen bij de afdeling burgerzaken van de betreffende gemeente. Voor de gemeente Utrecht kan dat online.

Wilt u een ontheffing aanvragen voor echtscheidingszaken of voor voogdij? Neem dan contact op met onze studiezaalmedewerkers, zij helpen u verder. Dat kan via hetzelfde mailadres (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefonisch tijdens openingstijden: 030 -286 66 11. 

- Ik zoek gegevens van een persoon van vóór 1811, waar vind ik die?

De burgerlijke stand is in 1811 door Napoleon ingevoerd. Heeft u oudere gegevens nodig, dan bent u aangewezen op bijvoorbeeld doop-, trouw-, en begraafboeken of lidmatenregisters van de kerken. Een deel van deze gegevens is via Zoeken in Personen en WieWasWie te vinden maar nog niet alles. Het is daarom altijd nuttig om navraag te doen bij het archief waar de plaats onder valt, om te zien of er meer bronnen bestaan.   

 

Tips

 • Tip

  Bij het CBG (Centrum voor familiegeschiedenis) vindt u heel overzichtelijk en nuttige informatie voor het uitzoeken van een familiegeschiedenis.

 • Tip

  De datum van de akte is niet altijd gelijk aan de geboorte- of overlijdensdatum, hier zitten soms enkele dagen tussen. Bij huwelijken komt de aangiftedatum wel overeen met de huwelijksdatum.

 • Tip

  De huwelijksbijlagen bevatten afschriften van geboorteakten, overlijdensakten van de ouders en/of akten van onvermogen. Bijlagen uit de periode 1811-1922 vindt u op microfiche in onze studiezaal. Bijlagen uit de periode 1923-1942 zijn grotendeels bij ons te raadplegen (toegangen 534 en 534-2).

 • Tip

  Bekijk altijd de akte zelf, bijvoorbeeld als scan. Zo ondervangt u eventuele fouten en vindt u meer informatie dan de aktedetails op internet. Bovendien is het bijzonder om te zien.

 • Tip

  Huwelijken werden bijna altijd voltrokken in de geboorte- of woonplaats van de bruid.

 • Tip

  Veel genealogische bronnen, waaronder de burgerlijke stand zijn (voor zover openbaar) voor het grootste deel online te raadplegen via WieWasWie. Daar zijn bronnen uit het hele land verzameld, zodat u zich niet hoeft te beperken tot één plaats of regio.