Collectie

In de collectie beeldmateriaal ligt de nadruk op topografie. U vindt afbeeldingen van gebouwen, straten en landschappen, maar ook van personen, gebeurtenissen en het dagelijks leven. De afbeeldingen dateren vanaf de 16e eeuw tot nu. De collectie beeldmateriaal wordt dagelijks aangevuld. Veruit het meeste beeldmateriaal kunt u gratis in hoge resolutie downloaden.

 

Wat vindt u in de collectie?

  • Foto’s
    De meer dan 170.000 foto’s uit de collectie van Utrecht en omgeving geven een nauwkeurig beeld van hoe Utrecht er vroeger uitzag. Een bijzondere plek in de collectie beeldmateriaal nemen de foto’s van Nico Jesse in. Hij legde Utrecht vast ten tijde van de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vindt u alle foto’s van Utrechtse stadsfotografen als F.F. van der Werf, Hofland en Moesman. Johannes Antonius Moesman fotografeerde als een van de eersten in Nederland het dagelijks leven in een stad.
  • Tekeningen
    Enkele topstukken van Het Utrechts Archief zijn de tekeningen van Pieter Saenredam en Herman Saftleven. Ook bewaren we tekeningen van de landelijk bekende tekenaar Jan de Beijer, die stadsgezichten maakte rond 1740. U kunt deze tekeningen online bekijken. Chris Schut documenteerde in de twintigste eeuw de stad in prachtige tekeningen, zijn werk is te bekijken op onze studiezaal. 
  • Technische tekeningen
    In deze collectie vindt u bouw-, ontwerp- en perspectieftekeningen van gebouwen in de stad Utrecht met een bijzondere functie zoals een kerk, fabriek of brug. De bouwtekeningen van woonhuizen vindt u in de bouwdossiers. Daar zijn vaak ook situatietekeningen te vinden.  
  • Cartografische documenten
    In deze collectie komt u oude en moderne kaarten en plattegronden tegen. Topografische kaarten van de stad en provincie Utrecht en thematische kaarten van de stad Utrecht over bijvoorbeeld de ligging van de kapittelkerken of de voetgangersstromen in de binnenstad. Er worden nog veel kaarten herbeschreven en opgenomen in de beeldbank. Een compleet overzicht van alle aanwezige kaarten is te vinden in de studiezaal. 

Bijzondere deelcollecties

  • Spoorwegen
    In de collectie beeldmateriaal vindt u ruim 23.000 foto’s van treinen en spoorwegen in Nederland. Daarbij zit vooral veel materiaal dat is gemaakt door de NS uit de jaren 1935-1985. Daarnaast vindt u hier veel foto’s van oorlogsschade (1945-1946) aan de treinstellen en spoorwegen.
  • Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht
    De Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht maakte vanaf 1985 opdracht professionele fotografen om bepaalde thema’s in de stad Utrecht in beeld te brengen. Dit resulteerde in een bijzondere verzameling stadsgezichten, die in 2016 zijn overgedragen aan Het Utrechts Archief. Veel van deze foto’s zijn vanwege auteursrechten niet online te bekijken, wel op onze studiezaal. 

Auteursrechten

De meeste afbeeldingen die worden getoond op de website zijn gratis downloadbaar op de hoogste bij Het Utrechts Archief beschikbare resolutie. Het originele bestand in TIFF formaat is, mits openbaar, vrij beschikbaar voor downloaden en hergebruik. Daarnaast is er meestal ook een kleiner formaat beschikbaar. Wij stellen naamsvermelding bij hergebruik op prijs. Mocht de kwaliteit van de download niet voldoende zijn, dan is het in veel gevallen mogelijk een nieuwe opname in hoge resolutie te laten maken. Daar zijn wel kosten aan verbonden. 

Voor een deel van beeldcollectie beschikt Het Utrechts Archief niet over de rechten om deze afbeeldingen als download aan te bieden. U kunt ze wel inzien in onze studiezaal. Mocht de auteursrechthebbende vermeld staan, dan kunt u de contactgegevens bij ons opvragen. Als er geen auteursrechthebbende is vermeld, dan is deze momenteel niet bij ons bekend. Mocht u auteursrechthouder van afbeeldingen zijn die wij niet als zodanig hebben aangemerkt, dan horen wij dat graag. U kunt met ons contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.