Vrijetekst-sidebar:

Praktische informatie

Alexander Numankade 199-201
3572 KW  Utrecht

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
030-2866643

De studiezaal is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag (9.00-17.00 uur)

Chat met ons op dinsdag t/m vrijdag (10.00-16.00 uur). 

De studiezaal

Er zijn 12 plekken beschikbaar voor het inzien van originelen. Deze plekken zijn alleen beschikbaar op reservering.
E zijn 3 plekken beschikbaar voor niet-wetenschappelijk onderzoek op de computers en de leesapparaten. Deze werkplekken zijn zonder reservering te gebruiken (vol is vol).

In de studiezaal zijn computers aanwezig voor zelfstandig onderzoek in de archieven. U bekijkt hier beeldmateriaal en archiefstukken die wel gedigitaliseerd zijn maar niet vanuit huis te bekijken zijn vanwege auteursrecht en/of beeldrecht. Daarnaast gebruikt u deze pc's voor het raadplegen van archiefinventarissen om toegangsnummers en inventarisnummers te kunnen opzoeken. De kadasterviewer raadpleegt  u ook hier. 

Er zijn 3 leesapparaten voor het bekijken van microfiches en twee readerprinters voor het raadplegen van microfilms (Memories van Successie en kranten of microfiches) met afdrukmogelijkheden. U heeft geen reservering nodig om gebruik te maken van deze werkplekken.
 


Reserveren en aanvragen 

Het inzien van originele archiefstukken gaat op basis van een reservering. Reserveer hier uw plek en archiefstuk voor de studiezaal. 

Heeft u een plek gereserveerd voor het inzien van originele archiefstukken en bibliotheek-items dan kunt u in de studiezaal meer originelen aanvragen via een studiezaalpc’s. Deze stukken worden voor u opgezocht en zodra de stukken klaar liggen krijgt u een melding via het scherm. U haalt de archiefstukken zelf op bij de balie en brengt ze na gebruik weer terug. U mag maximaal 1 archiefstuk tegelijk bekijken. Dit om te voorkomen dat archiefstukken onderling verwisseld worden. Op dinsdag en woensdag kunnen de aanvragen in de studiezaal worden ingediend tot 16.00 uur, op donderdagen tot 20.00 uur.

Een deel van onze archieven liggen op een andere locatie. Meer informatie over aanvragen van deze stukken vindt u hier


Bouwdossiers en bouwtekeningen

Zoekt u een bouwtekening of bouwdossier? Deze stukken zijn in te zien in de Studiezaal. Het aanvragen van een bouwtekening kan uitsluitend digitaal. Kijkt u hier voor informatie en aanvraagmogelijkheden voor bouwtekeningen.  


Ondersteuning

We helpen u graag digitaal: via chat of e-mail. Wij zijn op dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00-16.00 uur bereikbaar via de chat voor al uw (onderzoeks)vragen. Heeft u een vraag of wilt u stukken meesturen neemt u contact op per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Heeft u specifiek vragen over stamboomonderzoek en genealogie? De NGV, de Nederlandse Genealogische Vereniging, heeft een inloopspreekuur in de centrale hal van het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade. Het Voorouderspreekuur is iedere eerste woensdag van de maand van 10.30-12.30 uur (met uitzondering van de zomerperiode). Kijk voor de meest actuele data in onze activiteitenkalender.  

  

Openbaarheid en beschikbaarheid van archieven

De meeste van onze archieven en collecties zijn openbaar en kunt u online of in de studiezaal raadplegen. Soms kan het zijn dat er een beperking op de openbaarheid is. Bijvoorbeeld wanneer een stuk of een archief privacygevoelige informatie over nog levende personen bevat. Kijk hier voor meer informatie en het aanvraagformulier voor het inzien van niet-openbare archiefstukken. 


Toegankelijkheid

Het Utrechts Archief heet iedereen van harte welkom. Onze studiezaal op de Alexander Numankade 199 is grotendeels toegankelijk voor bezoekers met een beperking. Het onderzoek doen via onze studiezaalwebsite en in de archieven is nog niet voldoende toegankelijk. Daarom helpen onze medewerkers u graag tijdens uw bezoek. Het (invaliden)toilet bevindt zich direct na binnenkomst rechts. Het is ook mogelijk een bezoek te brengen met een blindengeleide- of hulphond. Heeft u vragen over uw bezoek aan de studiezaal, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bel naar 030- 286 66 43 of stel uw vraag via de chat. 


Route


Openbaar vervoer

Vanaf Utrecht Centraal station neemt u lijn 4 (Voordorp) richting halte Eykmanplein, deze halte is ook bereikbaar met de bus vanaf station Utrecht Overvecht. U kunt ook vanaf Utrecht Centraal een van de vele bussen naar halte Oorsprongpark nemen, vanaf daar is het 9 minuten lopen. Plan hier uw route.  

Tarieven & huisregels

Voor het digitaliseren van een archiefstuk of om uitgebreid onderzoek te laten doen, werken we met vaste tarieven. Archiefstukken zijn vaak oud en daardoor kwetsbaar. We vinden het belangrijk om deze met zorg te behandelen. Daarom hebben we een aantal huisregels opgesteld

Bekijk onze tarieven   Bekijk onze huisregels