Op zoek naar een leuk én leerzaam uitje met de klas? Kom naar Het Utrechts Archief. In ons schoolprogramma ‘Utrecht groeiende stad’ ontdekken leerlingen hoe Utrecht uitgroeide van kleine nederzetting tot grote stad.

Utrecht groeiende stad

Lang geleden bouwden de Romeinen een legerkamp. Later werden binnen de muren van dat kamp huizen en een kerk gebouwd. Maar Utrecht werd pas echt een stad op 2 juni 1122. Wat gebeurde er toen precies? In dit scholenprogramma gaan leerlingen in tweetallen op zoek naar antwoorden. 


Stadsrechten

Aan de hand van teksten, oude afbeeldingen, filmmateriaal en kaarten doen leerlingen een onderzoek naar de ontwikkelingen die de stad heeft ondergaan. We bekijken oude afbeeldingen en filmmateriaal en bespreken met elkaar welke verschillen er zijn tussen vroeger en nu. We onderzoeken welke invloed het stadsrecht op de ontwikkeling van de stad heeft gehad. Aan de hand van kaarten bekijken we samen hoe Utrecht als stad zich heeft ontwikkeld in 2000 jaar.


Voor wie is dit programma?

Voor leerlingen uit groep 7/8.


Wat leer je ervan? 

Door kijken, vragen stellen, luisteren en met elkaar zoeken naar informatie verwerven de leerlingen meer inzicht in het ontstaan en de ontwikkeling van de stad Utrecht. Ze oefenen met creatief en innovatief denken, leren leren, analyseren, communiceren en samenwerken.


Contact avatar

Vragen over een cursus of workshop?

Wilt u informatie over cursussen voor studenten of de cursus paleografie voor volwassenen? Neem contact op met Nettie Stoppelenburg, vakspecialist educatie & publiek, aanwezig ma-di-do-vr.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030-286 66 82