Agenda Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Filmdag! Lever uw oude films in

Heeft u nog filmblikken liggen en bent u benieuwd naar wat erin zit? Kom dan op 30 september naar Het Utrechts Archief. Wij maken de blikken voor u open en spelen de films voor u af!

De meeste amateurfilmers werkten vroeger met dubbel 8, super 8 of (in de beginperiode) 16mm. Nadat zij hun films hadden laten ontwikkelen, monteerden ze het materiaal vakkundig met een zogeheten plakpers. Wanneer het materiaal gemonteerd en vertoond was, verdween het vaak in een filmblik op zolder of in de schuur. De projectoren en viewers waarop de films werden afgespeeld gingen op den duur nogal eens kapot of raakten zoek. Geen wonder dat de inhoud van de rollen dus vaak onbekend is! Heeft u zo'n stapel liggen? Kom dan zondag 30 september langs. Onze vakspecialisten staan klaar om de filmblikken open te maken en de rollen op viewers en projectoren af te spelen. We helpen u daarbij graag met het duiden en dateren van de beelden. Wie weet volgt er een mooie ontdekking!

We zijn geïnteresseerd in filmrollen, er is geen mogelijkheid om videotapes of videobanden af te spelen.

Hoe gaat het in z'n werk?

Bij binnenkomst krijgt u een formulier om in te vullen en een nummer met het tijdstip waarop u aan de beurt bent. In de tussentijd kunt u rondkijken in de expositie of een kopje koffie drinken in de hal. Onze vakspecialisten bekijken de films en spoelen die eventueel terug. Een leuk proces om naar te kijken! Daarna bekijkt u samen met ons de beelden. Zit er Utrechts materiaal bij dat een mooie aanvulling vormt op de collectie van Het Utrechts Archief? Graag maken we graag een afspraak met u over bewaring en overdracht. 

Praktische info

Hamburgerstraat 28, Utrecht
30 september 2018 12:30 - 16:00
Gratis