Wanneer u stukken online reserveert, leggen de medewerkers van de studiezaal ze voor u klaar zodat u meteen kunt beginnen. U kunt vooraf maximaal 3 inventarisnummers reserveren. Tijdens uw bezoek kunt u meer stukken aanvragen, tot een maximum van 7 tegelijkertijd. Stukken die u in de studiezaal aanvraagt, liggen binnen circa 20 minuten voor u klaar.

Let op: niet alle inventarisnummers komen in aanmerking voor een online reservering. Het kan bijvoorbeeld dat een archiefstuk nog niet openbaar toegankelijk is. Bekijk hiervoor onze uitleg over openbaarheid en auteursrecht. Het kan ook zijn dat een stuk te kwetsbaar is om vooraf te reserveren. In dergelijke gevallen helpen we u tijdens uw bezoek graag verder. 

Online aanvragen archiefstukken

Wilt u een archiefstuk inzien? U kunt online en in onze studiezaal aan de Alexander Numankade archiefstukken aanvragen. Bekijk hiervoor ons handige stappenplan: 

 1. Stap 1

  Zoek het archiefstuk en noteer gegevens

  Noteer het toegangsnummer. Het toegangsnummer vindt u voor de titel van de archieftoegang.toegangsnummer

  Noteer ook het inventarisnummer. Het inventarisnummer vindt u voor de titel van het specifieke archiefstuk dat u wilt inzien.

  inv nummer

   

 2. Stap 2

  Klik op 'Archiefstuk reserveren'

  Klik op de mogelijkheid 'Archiefstuk reserveren' rechtsonder aan de pagina. Het aanvraagformulier opent in een nieuw tabblad. Vul uw gegevens in. U kunt maximaal 3 inventarisnummers reserveren. Tijdens uw bezoek aan de studiezaal kunt u meer stukken aanvragen: maximaal 7. U kunt archiefstukken reserveren voor woensdag, donderdag en vrijdag. Let op: ná 12.00 uur is de eerste reserveermogelijkheid niet de volgende dag, maar de mogelijkheid daarna. 

  icoontje popup

 3. Stap 3

  U krijgt bericht over de status van uw aanvraag

  We nemen via mail contact met u op over de status van uw aanvraag. Deze mail ontvangt u uiterlijk de dag voor uw geplande bezoek. Wanneer uw aanvraag is goedgekeurd, liggen de stukken voor u klaar.

 4. Stap 4

  Bezoek de studiezaal

  Is dit uw eerste bezoek aan onze studiezaal? Neem dan uw legitimatiebewijs mee. Op deze pagina vindt u meer informatie over uw bezoek aan de studiezaal. 

   Scans aanvragen

Wilt u stukken liever digitaal inzien? Dan kunt u een scanverzoek doen. U leest in dit stappenplan hoe dat werkt.

 

Uitgeplaatst archief inzien

Vanwege ruimtegebrek bewaren wij sommige originelen niet in onze eigen depots. U kunt deze archieven wel inzien, daarvoor reserveert u ze via ons aanvraagformulier. We informeren u vervolgens via e-mail over de precieze procedure.