Het Utrechts Archief ontving laatst een wel heel bijzondere brief voor in de collectie: een gedicht dat in de oorlogsjaren werd geschreven als dank voor het maken van echte Utrechtse bloedworst. 

Worst zonder distributiebon
"Hiep hiep hoera voor zulk een man. Die deze BLOEDWORST maken kan” In de oorlogsjaren vond slager Neerincx een gedicht van een zeer tevreden klant in de brievenbus. In zijn slagerij was in de oorlogsjaren worst te verkrijgen zónder distributiebon. Het gedicht wordt momenteel door onze restauratoren losgemaakt van het zure karton waarop het is geplakt en daarna toegevoegd aan de bibliotheekcollectie van Het Utrechts Archief.

Onbekende afzender 
De onbekende afzender schrijft lyrisch over de bloedworst van slager Neerincx. Het einde van het gedicht impliceert dat slager Neerincx surrogaatingrediënten voor het maken gebruikte. ‘Ik vindt het mooi, ik vindt het fijn, maar zal nog meer tevreden zijn, als slager Neerincx als ieder man, weer ECHTE BLOEDWORST MAKEN KAN!’, aldus de slotzinnen. Het gedicht heeft jarenlang in de slagerij gehangen en werd onlangs aan Het Utrechts Archief geschonken door dhr. Bosch, die het als student in de jaren ’70 aantrof in het pand op de Bemuurde Weerd O.Z nummer 7. Samen met zes andere studenten woonde Bosch daar tussen 1974 en 1979. Slager Neerincx zat er tot halverwege het midden van de jaren vijftig.
Lees hier het volledige verhaal in het AD.

gedicht
Het gedicht, geschreven als dank voor het uidelen van bloedworst tijdens de bezettingsjaren