Het Famillement op de Stadsdag Utrecht in en om Het Utrechts Archief was donderdag 2 juni 2016 een groot succes. Ongeveer 2.900 bezoekers kwamen naar de grote informatiemarkt bij het archief. Diezelfde dag bezochten ook velen het uitgebreide lezingen- en workshopprogramma en namen deel aan de verschillende rondleidingen.

>>Was u hierbij? Wij horen graag wat u vond van het programma en de organisatie. Dat kan door het invullen van deze evaluatie (5 minuten).


Dat familiegeschiedenis een populair onderwerp is, bleek wel 2 juni op het Famillement dat dit jaar op de Stadsdag Utrecht plaatsvond. Met 2.870 bezoekers werd zowel voor de Stadsdag als het Famillement een record aantal bezoekers bereikt.

Programma

De 894e verjaardag van de stadsrechten stond dit jaar in het teken van familiegeschiedenis met het Famillement. Bezoekers konden tussen 11 en 19 uur deelnemen aan verschillende rondleidingen over het Domplein, door de stad, in de Domkerk en de fototentoonstelling bij FOTODOK. Ook trok het lezingenprogramma volle zalen. De lezing van Maarten van Rossem was zo populair dat bezoekers tot om de hoek van de Lutherse Kerk in de rij stonden om zeker te zijn van een plaatsje voor zijn lezing over de zin en onzin van familiegeschiedenis. "Op grond van mijn afstamming van Maarten Tromp had ik wel een erebaantje bij de marine verwacht," grapte Van Rossem. Jan Siebelink drukte het publiek op het hart dat je je familie moet offeren op het altaar van de fictie en Annejet van der Zijl vertelde haar boek de Amerikaanse Prinses en hoe haar hele leven was dooraderd van familiegeschiedenis. Ook deelde Dominique van der Heyde haar ervaringen met de zoektocht naar haar voorouders in een speciaal Verborgen verleden interview.

In de enthousiast ontvangen rubriek GenTalks kregen (amateur)genealogen een podium om hun onderzoekservaring en tips te delen. Daarnaast vroegen bezoekers in de expertmeeting de experts het hemd van het lijf over specifieke onderzoeksvragen zoals VOC-voorouders, de spoorwegarchieven en militairen. De uitgebreide informatiemarkt was hele dag drukbezocht en er vonden ontmoetingen plaats tussen (verre) familieleden. De dag werd afgesloten met de Stadsvesper in de Domkerk.

Famillement en Stadsdag

Het Famillement en de Stadsdag Utrecht 2016 werden georganiseerd door CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en Het Utrechts Archief, in samenwerking met Stichting Utrechtse Feesten (Stadsdag Utrecht), Literatuurhuis en Fotodok. Geneanet was hoofdsponsor.

Artikel foto
Drukte op het plein tijdens het Famillement en de Stadsdag Utrecht