In onze beeldbank doorzoekt u ruim 200.000 afbeeldingen over Utrecht.

Auteursrechten beeldbank

Het Utrechts Archief bewaart ongeveer 200.000 afbeeldingen van de stad en provincie Utrecht. We doen ons best om de rechthebbende(n) van al het beeldmateriaal op te sporen en toestemming te vragen voor openbaarmaking op onze website. Niet alle afbeeldingen mogen we laten zien of als download aanbieden. We leggen u graag uit hoe dat zit

Zoekhulp

Wilt u uw zoekactie in de beeldcollectie beperken of juist verder uitbreiden? Probeer dan te zoeken met behulp van Boleaanse zoektermen.

* = zoeken op een deel van een woord

Met een asterisk (*) voor, achter, of midden in het zoekwoord, kunt u op een deel van het woord zoeken. De asterisk vervangt alle ontbrekende letters. Het resultaat geeft alle schrijfwijzen en vormen van het zoekwoord.
Voorbeeld: zoeken op station* levert zowel ‘station’ als alle woorden die met ‘station’ beginnen (dus ook bijvoorbeeld 'stationsplein'). Zoeken op *station levert alle woorden die op ‘station’ eindigen.

? = vervangen van een letter

Met een vraagteken (?) in plaats van een letter kunt u op verschillende woorden zoeken. Voorbeeld: zoeken op sta?ion levert zowel ‘stadion’ als ‘station’ op als resultaat.

+ = zoeken op meerdere termen

Met een plusteken (+) voor een woord kunt u termen combineren. Het resultaat geeft alles waar de zoekwoorden met een plusteken in voorkomen. Voorbeeld: zoeken op +dorp +evenement levert alles waar ‘dorp’ én ‘evenement’ in voorkomen op als resultaat.

"..." = exact zoeken met meerdere woorden

Met dubbele aanhalingstekens (“ ”) rond een aantal woorden, kunt op een combinatie van woorden zoeken. Het resultaat geeft aan waar precies de combinatie van woorden tussen de aanhalingstekens voorkomt. Voorbeeld: zoeken op “station Utrecht” levert alleen treffers met deze twee woorden achter elkaar.