Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Anton Geesink (1934-2010)

1391 Anton Geesink (1934-2010)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Anton Geesink (1934-2010)
Archief en inventarisatie
Aanwijzingen voor het gebruik
1391 Anton Geesink (1934-2010)
Inleiding
Aanwijzingen voor het gebruik
De archivalia, de documentatie, het beeldmateriaal (foto’s, dia’s en negatieven) en de affiches zijn in de inventaris geïntegreerd opgenomen in de hoofdrubrieken Archief van Anthonius Johannes (Anton) Geesink (rubriek 1) en Archivalia van de Stichting Vrienden van I.O.C.-lid Anton Geesink (rubriek 2). In het bijzonder gelet op het feit dat over de periode 1947-1988 de archivalia niet compleet zijn overgeleverd kunnen veel lacune’s toch enigszins opgevuld worden door de informatie die uit krantenartikelen en de vele foto’s, dia’s en negatieven gehaald kan worden.
Het bewegend beeld- en audiomateriaal is beschreven in een eigen hoofdrubriek Bewegend beeld en audio (rubriek 3). Deze rubriek is in subrubrieken ingedeeld conform de rubriekenstructuur van het hoofdarchief. Ook is op diverse relevante plaatsen in het hoofdarchief naar het beeld- en audiomateriaal verwezen.
De bibliotheekwerken zijn in twee groepen onderverdeeld: diverse publicaties over judo- en worstelsport, over leermethoden, coaching en lichamelijke opvoeding en over Olympische aangelegenheden zijn terug te vinden onder de hoofdrubriek Documentatie (rubriek 4). De boeken en documentatie, behorende tot de door Geesink opgerichte Nederlandse Olympische Bidbook Bibliotheek zijn ingedeeld onder Geesinks rol als voorzitter van de Bestuurscommissie Olympische Beweging (BOB) van het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) (rubriek 1.3.6.5.9.6).
Het hoofdarchief, dat van Anton Geesink, is beschreven onder rubriek 1. Deze rubriek is vervolgens in drie subrubrieken ingedeeld: Algemeen (rubriek 1.1), Persoonlijk (rubriek 1.2) en Zakelijk (1.3).
De gekozen indeling in subrubrieken onder het hoofdarchief heeft tot gevolg dat voor diverse daaronder opgenomen beschrijvingen geldt dat deze op inhoudelijke grond onder meer dan één rubriek ingedeeld zouden kunnen worden.
Onder Algemeen (rubriek 1.1) zijn stukken opgenomen die ondersteunend zijn aan Geesinks gehele functioneren en inhoudelijk een divers pallet aan gegevens kunnen bevatten. Het gaat specifiek om een serie algemene correspondentie, stukken opgemaakt en ontvangen in het kader van het onderhouden van persoonlijke en zakelijke relaties en de verwerving van financiële middelen om zijn activiteiten mogelijk te maken.
Rubriek 1.2 (Persoonlijk) is onderverdeeld in een aantal subrurbieken waarvan enkele eveneens (algemene) gegevens kunnen bevatten die niet elders in de inventaris inhoudelijk geplaatst konden worden. Het gaat daarbij met name om de rubrieken Biografie (1.2.2), Reizen en vakanties (rubriek 1.2.6), Algemene onderscheidingen en eerbetonen (rubriek 1.2.7) en Portretten (rubriek 1.2.8).
Onder rubriek 1.3 (Zakelijk) zijn stukken opgenomen die Geesink heeft gevormd in zijn specifieke sportieve en zakelijke rollen. Substantiële onderdelen betreffen de subrubrieken van Anton Geesink als wedstrijdsporter in het judo (rubriek 1.3.1.1), als sportschoolhouder (rubriek 1.3.5.1) en als lid van het Internationaal Olympisch Comité (rubriek 1.3.6.5).
Deze laatstgenoemde rubriek bevat onder meer stukken betreffende de organisatie van de Olympische Zomer- en Winterspelen (rubriek 1.3.6.5.8). Hieraan gerelateerde stukken zijn eveneens terug te vinden onder de eerder genoemde rubriek 1.3.6.5.9.6 met de Nederlandse Olympische Bidbook Bibliotheek.Daarnaast bevat ze stukken gevormd als NOC*NSF-lid in zijn rol als vertegenwoordiger van het IOC in Nederland (rubriek 1.3.6.5.9). Hierin is de neerslag van activiteiten terug te vinden die Geesink tot de kern van zijn doelstelling als IOC-lid rekende: de bevordering en het uitdragen van het gedachtegoed van de Olympische Beweging. De stukken die hij in zijn rol als voorzitter van de Bestuurscommissie Olympische Beweging (BOB) heeft opgemaakt en ontvangen zijn terug te vinden onder rubriek (1.3.6.5.9.6).
Voor de raadpleging van menig inventaris, maar in het bijzonder die van Anton Geesink, is het raadzaam er attent op te zijn dat bepaalde gegevens op meerdere plekken aangetroffen kunnen worden. Het benaderen van de beschrijvingen via verschillende invalshoeken is een aanbeveling.
Utrecht, 2014
D. Goosen, R. Keijser en T.L.H. van de Sande
Literatuur en archieven
Bijlagen
1. Lijst met inventarisnummers waaruit afbeeldingen zijn gedigitaliseerd en zijn opgenomen in de beeldbank van Het Utrechts Archief
2. Kroniek Geesink over 1907-2010
N.B. In 2014 samengesteld door D.C. Goosen
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1946-2010
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van Anthonius Johannes (Anton) Geesink (1934-2010) 1946-2010
Auteur:
Archiefondersteuning Benelux, bewerkt door D. Goosen, R. Keijser en T.L.H. van de Sande
Datering toegang:
2014
Notabene:
Vanwege ruimtegebrek bewaren wij dit archief niet in ons eigen depot. U kunt dit archief inzien door het aan te vragen via ons aanvraagformulier: https://hetutrechtsarchief.nl/aanvragen
Openbaarheid:
Op inv.nr. 1043 is een openbaarheidsbeperking van 75 jaar van toepassing. Eerdere inzage in deze stukken is slechts mogelijk na schriftelijke toestemming van de gemeentearchivaris van Utrecht
Rechtstitel:
Schenking
Omvang:
40 m
Bijzonderheden:
Vanwege ruimtegebrek bewaren wij dit archief niet in ons eigen depot. U kunt dit archief inzien door het aan te vragen via ons aanvraagformulier: https://hetutrechtsarchief.nl/aanvragen
Rubrieken: