Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Kadastrale gemeente Vreeswijk, kadasteradministratie

1611-2 Kadastrale gemeente Vreeswijk, kadasteradministratie

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het Kadaster
De kadastrale kaarten
De gemeentelijke kadasteradministratie
De gemeentelijke kadastrale kaarten
Grenswijzigingen
1611-2 Kadastrale gemeente Vreeswijk, kadasteradministratie
Inleiding
Grenswijzigingen
Doordat na het graven van het Merwedekanaal, dat in 1892 werd geopend, een deel van Westraven van Jutphaas was afgesneden werd dit gedeelte, een deel van Minuutplan sectie E 1e blad, de huidige Rivierenwijk, bij de wet van 20 maart 1896 bij Utrecht gevoegd. De kadastrale percelen werden overgebracht naar de kadastrale gemeente Catharijne. Jutphaas kreeg er ook een stukje bij, dat van Utrecht werd afgesneden door het kanaal. Het lag ten noorden van Westraven. Dit werd sectie E 5e blad. In 1953 vond er nogmaals een correctie op de kadastrale grenzen plaats naar aanleiding van een grootscheepse gemeentelijke herindeling waarbij Utrecht uitgebreid werd met delen van de omliggende gemeenten. Bij de wet van 8 oktober 1953 verloor Jutphaas West- en Hoograven, een deel van sectie E en kreeg een deel van de Gemeente Oudenrijn er bij, namelijk de polder Galekop, sectie G. Bij wet van 30 juni 1961 werd bij de samenvoeging van Houten, Schalkwijk en de gemeente Tull en 't Waal tot de nieuwe gemeente Houten ook het gebied tussen het Amsterdam-Rijnkanaal, de Heemsteedseweg en de Hoornwetering bij Jutphaas gevoegd. Het argument hiervoor was dat de bewoners toch al door de ligging van het Amsterdam-Rijnkanaal op Jutphaas georiënteerd waren.
Als gevolg van de uitbreiding van het verkeersplein Oudenrijn en de aanleg van de A 27 vonden er op grond van de wet van 15 mei 1968 en 8 november 1972 enkele grenscorrecties plaats ten zuiden van de A 12 waarbij Nieuwegein grondgebied afstond aan Utrecht. Het doel hiervan was om het hele verkeersknooppunt op Utrechts grondgebied te situeren in verband met politieoptreden en verkeersveiligheid. De kadastrale gemeente Vreeswijk bleef tot 1988 ongewijzigd. In dat jaar vond er op grond van de Herindelingwet Utrecht-West van 15 september 1988 een grenscorrectie plaats met de gemeente IJsselstein waarbij de gemeentegrens van Nieuwegein aan de westzijde van de A2 kwam te lopen. Als gevolg hiervan werd het gebied De Hoge Landen als sectie B 12e blad aan de kadastrale gemeente Vreeswijk toegevoegd.
Archieven en literatuur
Wenken voor de gebruiker
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1832-1987
Toegangstitel:
Administratie van de kadastrale gemeente Vreeswijk, onderdeel van het archief van de gemeente Nieuwegein (1819) 1832-1987 (1999)
Auteur:
H. Gietema
Datering toegang:
1988
Datering bewerking:
2011
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Fonds:
Gemeente Nieuwegein (oorspr. toegangsnr. 09)
Plaatsnaam:
Vreeswijk
Nieuwegein
Omvang:
6,46 m
Archiefvormer(s):