Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Bevolkingsregistratie van de gemeente Vreeswijk

1632-2 Bevolkingsregistratie van de gemeente Vreeswijk

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Registers van de bevolkingsadministratie
1632-2 Bevolkingsregistratie van de gemeente Vreeswijk
Inleiding
Registers van de bevolkingsadministratie
Het bevolkinsregister in Nederland is gegroeid uit de in de eerste helft van de 19e eeuw gehouden volkstellingen. Deze onderzoeken naar de getalssterkte en de samenstelling van een bevolking dateren reeds van oude tijden. Uit het evangelie van Lukas weten we dat deze tellingen al gehouden werden aan het begin van onze jaartelling ten tijde van Keizer Augustus. Ook in ons land hebben reeds vroeg tellingen van de bevolking plaatsgevonden. Deze tellingen hadden toen nog een lokaal karakter. Om de overheid inzicht te verschaffen in de samenstelling van de hele Nederlandse bevolking werd eind 1828 de eerste nationale volkstelling gehouden gevolgd door een tweede in 1839. De uit deze tellingen verkregen gegevens verouderden natuurlijk snel. In 1849 werd dan ook bij Koninklijk Besluit bepaald dat de gegevens verkregen uit de laatste 3e nationale volkstelling van dat jaar vanaf 1 januari 1850 bijgehouden moesten worden. Deze datum markeert dan ook het begin van het bevolkingsregister.
De bevolkingsregisters werden aanvankelijk ingedeeld naar wijk, straat en huisnummer. Per huisnummer werden de daar woonachtige personen per gezin ingeschreven, veelal met het inwonende personeel. Deze laatsten konden ook in een speciaal register voor alleenstaanden opgenomen worden. Dit werd veelal, enigszins misleidend, naar de meest voorkomende categorie "Dienstbodenregister" genoemd. Om de personen waar het adres niet van bekend was te kunnen traceren, werden de registers voorzien van indexen op naam. Door de vele mutaties raakten de bladen en registers natuurlijk snel vol. Eens in de 10 jaar moesten deze vaak compleet overgeschreven worden. Rond 1920 ging men dan ook over op een losbladig systeem, de gezinskaarten. In Jutphaas start men hier in 1910 al mee, terwijl Vreeswijk nog tot 1924 het vastbladige systeem handhaaft. Zowel de volkstellingen als het bevolkingsregister zijn op grond van de Archiefwet 1962 tot en met het jaar 1938 openbaar en kunnen kosteloos door iedereen geraadpleegd worden. De volgende gegevens kunnen aan het bevolkingsregister en de gezinskaarten ontleend worden: de namen en voornamen van alle leden van een gezin, of van de alleenstaande personen, hun kunne, hun geboorteplaats en -datum, hun religie, burgerlijke staat en eventueel ambt of beroep. Tevens geeft de inschrijving de verhouding tot het hoofd van het gezin aan, bijvoorbeeld, zoon, dochter enz. en de eventuele huwelijksdatum. Daarnaast is geregistreerd wanneer men in de betrokken plaats is komen wonen en waarvandaan men gekomen of waarheen men vertrokken is. Uiteraard zijn deze laatste gegevens niet te vinden in de in 1830 en 1840 opgemaakte volkstellingen, omdat dit momentopnamen zijn.
Wenken voor de gebruiker
Addendum
Addendum (2)
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1830-1971
Toegangstitel:
Inventaris van de serie registers van de bevolkingsadministratie van de gemeente Vreeswijk 1830-1971
Auteur:
H.W. Jansen-Haasdijk, aangevuld door T.L.H. van de Sande
Datering toegang:
1993
Datering bewerking:
2011, 2018
Notabene:
Vanwege ruimtegebrek bewaren wij dit archief niet in ons eigen depot. U kunt dit archief inzien door het aan te vragen via ons aanvraagformulier: https://hetutrechtsarchief.nl/aanvragen
Openbaarheid:
Op inv.nrs. 4000-4016 is met het oog op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer een openbaarheidsbeperking van 75 jaar van toepassing. Eerdere inzage in voornoemde inventarisnummers is slechts mogelijk na schriftelijke toestemming van de gemeentearchivaris van Nieuwegein
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Fonds:
Gemeente Nieuwegein (oorspr. toegangsnr. 06)
Omvang:
7 m
Bijzonderheden:
Vanwege ruimtegebrek bewaren wij dit archief niet in ons eigen depot. U kunt dit archief inzien door het aan te vragen via ons aanvraagformulier: https://hetutrechtsarchief.nl/aanvragen
Rubrieken: