Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Burgerlijke Stand van de gemeente Nieuwegein

1676 Burgerlijke Stand van de gemeente Nieuwegein

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Serie registers van de burgerlijke stand van de gemeente Nieuwegein
1676 Burgerlijke Stand van de gemeente Nieuwegein
Inleiding
Serie registers van de burgerlijke stand van de gemeente Nieuwegein
Het begrip "burgerlijke stand" geeft de status aan, die een bepaalde persoon in burgerrechtelijke zin heeft (bijvoorbeeld minderjarig, meerderjarig, ongehuwd, gehuwd, mannelijk of vrouwelijk). Deze status wordt vastgelegd in akten zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten. Het instituut dat deze officiële akten moet opstellen wordt ook "burgerlijke stand" genoemd. Deze instelling is nog betrekkelijk jong en dankt haar ontstaan aan de Franse Revolutie. De burgerlijke stand was echter niet iets geheel nieuws. Al heel vroeg had de samenleving behoefte aan een zekere persoonsregistratie. Het is met name de kerk die op dit terrein het voortouw nam. In de 14e eeuw trof men in Frankrijk en Italië al doopregisters aan. Gedurende de 24e zitting van het Concilie van Trente in 1563 nam de kerkvergadering het besluit dat in het vervolg dopen en huwelijken door de pastoor geregistreerd moesten worden. Deze regeling werd in het leven geroepen om een juiste toepassing van het kerkelijk recht te waarborgen. Na de reformatie hebben ook de protestantse kerken deze registratie in doop- en trouwboeken voortgezet. Van het overlijden van personen werd veelal geen aantekening gemaakt. Wel werden de inkomsten uit begrafenissen in registers verantwoord. Zo ontstonden de begraafboeken. De wereldlijke overheid heeft te allen tijde gebruik kunnen maken van deze kerkelijke registratie. Hier kwam voor het eerst een einde aan in Frankrijk als gevolg van de Franse Revolutie, die een scheiding tussen kerk en staat veroorzaakte. De staat moest toen een eigen persoonsregistratie opzetten en bij Wet van 20 september 1792 werd in Frankrijk de burgerlijke stand in het leven geroepen.
Tengevolge van de inlijving van ons land bij Frankrijk in 1811 werden ook voor ons grondgebied de Franse wetten van kracht. Het jaar 1811 mag dan ook gelden als het geboortejaar van de burgerlijke stand in Nederland. De invoering van deze registratie heeft uiteindelijk zes verschillende registers opgeleverd:
- register van geboorten
- register van huwelijken en echtscheidingen
- register van overlijden
- register van huwelijksaangiften
- register van huwelijksafkondigingen
- register van huwelijkstoestemmingen.
De eerste drie registers van geboorten, overlijden, huwelijken en echtscheidingen werden en worden in duplo bijgehouden. De dubbelen en de in enkelvoud bijgehouden registers worden per jaar naar de griffie van de arrondissementsrechtbank overgebracht.
Op 1 juli 1971 is de gemeente Nieuwegein ontstaan als gevolg van een fusie tussen de gemeenten Jutphaas en Vreeswijk.
Bewerkingsgeschiedenis
Addendum
Addendum (2)
Inventaris
Bijlage
1. Regeling vermelding nummer op akten burgerlijke stand uit 1998
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1971-2022
Toegangstitel:
Inventaris van de serie registers van de Burgerlijke Stand van de gemeente Nieuwegein 1971-2022
Auteur:
T.L.H. van de Sande
Datering toegang:
2016
Datering bewerking:
2020, 2023
Openbaarheid:
Op de registers van geboorten is een openbaarheidsbeperking van 100 jaar van toepassing en op de registers van overlijden een openbaarheidsbeperking van 50 jaar
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
25,54 m
Rubrieken: