Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Kroondomein rentambt Utrecht

27 Kroondomein rentambt Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis
Organisatie
Archief
27 Kroondomein rentambt Utrecht
Inleiding
Archief
Verreweg de meeste tiendrechten hebben eertijds behoord aan de kapittels van Utrecht. Dit is terug te vinden in de leggers waar bij elke tiendblok genoteerd staat van welk kapittel het tiendrecht afkomstig is. De administratie werd gevoerd door de ontvangers c.q. rentmeesters in nauw overleg met de centrale beheersinstantie. Regelmatig moesten leggers en andere bescheiden worden opgestuurd ter vergelijking met de leggers van de centrale beheersinstantie. Voor de meest kleine zaken was overleg nodig met de administratie in Brussel of 's-Gravenhage. De leggers die eigenlijk de ruggegraat van het archief vormen zijn zeer goed bijgehouden. Bovendien is hierin alles terug te vinden betreffende pachters, borgen, pachtsom en betaling van de pachtsom. Wanneer de tiendplicht door de tienplichtigen werd afgekocht werd ook hiervan een aantekening gemaakt in de leggers.
In de loop van de 19e eeuw is verschillende keren geprobeerd om de afkoop van tienden te bevorderen, b.v. bij de wet van 12 april 1872. Met de wet van 16 juli 1907, de zogenaamde Tiendwet-1907, werden alle tiendrechten vervallen verklaard met ingang van 1 januari 1909. In verband met het afdoen van deze afkopen is het Rentambt Utrecht pas in 1919 opgeheven. De toen aanwezige archiefbescheiden werden aan het Rijksarchief in Utrecht overgedragen voor welk transport toen een bedrag van fl. 7,25 werd uitgetrokken zoals het register nr. 479 op 1 juli 1919 vermeldt. De totale omvang van het archief bedraagt 19 strekkende meter. De kaarten die betrekking hebben op de tienden van het Kroondomein zijn te vinden in de archieven van de kapittels van Utrecht. Het Kroondomein zijn te vinden in de archieven van de kapittels van Utrecht. Het Kroondomein heeft destijds geen aparte kaarten laten vervaardigen.
Literatuur
Bewerkingsgeschiedenis
Bijlagen
Lijst van ontvangers/rentmeesters
Kaart 1: kantoren 1823-1826
Erfgoedstuk
Kaart 2: kantoren 1826-1829
Erfgoedstuk
Kaart 3: kantoren 1829-1848
Erfgoedstuk
Kaart 4: kantoor Utrecht 1848-1919
N.B. Met lijst van plaatsnamen.
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1823-1919
Toegangstitel:
Inventaris van de archieven van het kroondomein rentambt Utrecht 1823-1919
Auteur:
L.P.W. de Graaff
Datering toegang:
1980
Datering bewerking:
2010
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
22,76 m zuurvrije dozen