Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Kerkeraad van de Nederlandse Hervormde gemeente te Utrecht

746 Kerkeraad van de Nederlandse Hervormde gemeente te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis
Organisatie
Archief
746 Kerkeraad van de Nederlandse Hervormde gemeente te Utrecht
Inleiding
Archief
Het archief werd bewaard in de grote kerkeraadskamer van de Dom. In onze eeuw verhuisde het naar het dienstgebouw, Domplein 3. Begin 1973 vond de overdracht naar de Gemeentelijke Archiefdienst van Utrecht plaats.
In 1650 verzocht de kerkeraad aan de cameraar van de stad om een "bequame kasse tot bewaring van brieven ende stucken". Zes jaar later heeft men een lijst gemaakt van alle in de kas verstrooid liggende stukken en die geliasseerd. Sporen van deze lias werden bij inventarisatie niet aangetroffen.
De kerkeraad besloot in december 1662 de kladnotulen, de ingekomen attestaties en de rekesten te vernietigen. Tevens werd de jongste predikant tot "bibliothecaris" aangesteld, terwijl vanaf 1762 de twee jongste predikanten twee maal per jaar de kas in orde moesten brengen.
Enige kerkeraadsleden kregen in 1717 de opdracht een inventaris samen te stellen van de "dingen die in de kas zijn". De oudste nog aanwezige inventaris dateert van 1813 (inv. nr. 200). Deze en de latere inventarissen dragen alle het karakter van magazijnlijsten.
Bij de inventarisatie werden series jaarrekeningen van de diakonie, het diakonieweeshuis en van de scholen van de hervormde gemeente aangetroffen. Deze heb ik buiten de inventaris gelaten, omdat identieke exemplaren zich in de archieven van deze instellingen bevinden.
In het ongeordende archief van de kerkvoogdij ontdekte ik vooral 20ste eeuwse archivalia van de kerkeraad; een welkome aanvulling.
Addendum
Literatuuropgave
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
ca. 1590-ca. 1950
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Kerkeraad van de Nederlandse Hervormde gemeente Utrecht ca. 1590-ca. 1950
Auteur:
H. Jochemsen
Datering toegang:
1976
Datering bewerking:
2012
Openbaarheid:
Op inv.nrs. 236-403 is met het oog op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer een openbaarheidsbeperking van 100 jaar van toepassing. Op inv.nrs. 529-581 is met het oog op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer een openbaarheidsbeperking van 100 jaar van toepassing
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
25,4 m zuurvrije dozen
Thema trefwoorden: