Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Nederlandse spoorwegen: personeels- en pensioenregisters

920 Nederlandse spoorwegen: personeels- en pensioenregisters

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Personeels- en pensioenregisters
920 Nederlandse spoorwegen: personeels- en pensioenregisters
Inleiding
Personeels- en pensioenregisters
Een personeelsregister geeft een overzicht van (een bepaalde categorie) personeel van een spoorwegmaatschappij. De vroegere benaming van de registers is 'stamboeken'. De HSM had voor iedere dienst, soms ook voor een afdeling van een dienst, een serie stamboeken. Per personeelslid is een aantal standaardgegevens opgenomen, zoals: datum van indiensttreding, vaardigheden, burgerlijke staat, geboortedatum, woonplaats, functie, eventuele straffen en beloningen, salaris en datum en reden van uitdiensttreding. De MESS en de kleinere maatschappijen hadden maar één serie stamboeken. Al het personeel is in deze serie opgenomen, ongeacht de dienst of de status. Elke maatschappij voerde een eigen personeelsadministratie. Op het moment dat een maatschappij door een andere werd overgenomen, werden ook het personeel en de bijbehorende stamboeken overgenomen. Na verloop van tijd werden de gegevens uit de oorspronkelijke stamboeken bijgeschreven in de boeken van de nieuwe maatschappij.
De Nederlandse Spoorwegen heeft bij het vormen van de belangengemeenschap in 1919 alle boeken verzameld. Ze zijn terechtgekomen bij de Algemene Dienst afdeling 2, de afdeling die zich bezighield met personeelszaken. Deze boeken zijn nog geruime tijd gebruikt door de NS. In de jaren 1950 zijn deze oude stamboeken aan het Nederlands Spoorwegmuseum geschonken. Daar zijn een deel van de stamboeken van de HSM en een stamboek van de NFLM voorzien van een index in de vorm van een kaartsysteem. De verzameling personeelsregisters van voorgangers van de NS is redelijk compleet maar met name van de kleinere maatschappijen is toch het een en ander verloren gegaan. De oudste registers zijn aangelegd ca. 1836, de meest recente inschrijvingen dateren van 1919. De registers met inschrijvingen uit de periode 1920-1940 zijn niet bewaard gebleven.
Behalve de personeelsregisters zijn in deze inventaris ook de pensioenregisters opgenomen. Het betreft de pensioenregisters van de HSM uit (1873) 1891-1933 en de MESS uit 1873-1955. Deze spoorwegmaatschappijen hadden een eigen pensioenfonds met een volledige administratie. De belangrijkste series zijn de registers van inschrijvingen en de registers van uitgekeerde pensioenen. De registers van inschrijvingen geven per lid een aantal gegevens, zoals: datum van indiensttreding, begin van het lidmaatschap van het pensioenfonds, functie en hoogte van de bijdrage. In het register van uitgekeerde pensioenen staan overzichten van pensioenen die aan leden of nabestaanden van leden werden uitgekeerd. Overigens waren niet alle personeelsleden lid van het pensioenfonds van hun maatschappij. Tenslotte zijn in deze inventaris ook de personeelskaarten van de NS beschreven die na ca. 1940 de plaats innamen van de personeelsregisters. Deze serie vertoont nogal wat hiaten. De meest recente kaarten bevatten informatie tot ca. 1990.
Overdracht en bewerking
Openbaarheid
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1843-ca. 1990
Toegangstitel:
Inventaris van de personeels- en pensioenregisters van de NS en haar voorgangers (1836) 1837-1955 en de personeelskaarten van de NS (1879) ca. 1940-ca. 1990
Auteur:
Medewerkers project 'Historisch archief Nederlandse Spoorwegen', in samenwerking met het Nederlands Spoorwegmuseum, herzien en uitgebreid door K. van Vliet
Datering toegang:
2000 / 2001
Openbaarheid:
Op inv.nrs. 1000-1648 (personeelskaarten) is een openbaarheidsbeperking van 75 jaar van toepassing Alle personeels- en pensioenregisters zijn openbaar. Bij Het Utrechts Archief kan een schriftelijk verzoek om inlichtingen uit deze personeelskaarten worden ingediend (tegen betaling). Aan een dergelijk verzoek kan echter alleen worden voldaan wanneer het gegevens betreft van reeds overleden personen of personen ouder dan 75 jaar
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
129,43 m zuurvrije dozen