Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Roomsch-Katholieke kiesvereniging Jutphaas en de Katholieke ...
1622 Roomsch-Katholieke kiesvereniging Jutphaas en de Katholieke Volkspartij, afdeling Nieuwegein
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Gedurende de opkomst van het parlementaire stelsel in de negentiende eeuw hadden katholieken zich op politiek gebied in toenemende mate verenigd in zogeheten kiesverenigingen. In oktober 1904 werd de Algemeene Bond van R.K. kiesverenigingen opgericht. Deze werd in 1926 omgevormd van een federatieve in een landelijke partij, de Rooms-Katholieke Staatspartij (RKSP). Na de Tweede Wereldoorlog werd eind december 1945 de Katholieke Volkspartij (KVP) opgericht. Ten gevolge van de fusie van drie christelijke partijen, de Chistelijk historische Unie (CHU), de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en de Katholieke Volkspartij (KVP), werd in oktober 1980 het Christendemocratisch Appèl (CDA) officieel opgericht.
De R.K. kiesvereniging Jutphaas bestond reeds in oktober 1912 getuige de overgeleverde notulen van deze vereniging. Een poging de kiesvereniging om te vormen tot een plaatselijke R.K. Volkspartij ging niet door omwille van handhaving van de eenheid binnen de kiesvereniging. * 
Na de Tweede Wereldoorlog vergaderde het bestuur van de tot KVP-afdeling *  omgevormde kiesvereniging Jutphaas-Dorp en Jutphaas-Hoograven soms in gezamenlijkheid, veelal in aanwezigheid van een lid van de plaatselijke clerus. Vanuit Jutphaas werd steeds deelgenomen aan vergaderingen van de provinciale Kring Utrecht.
Als vergaderruimte voor bestuurs- en (algemene) ledenvergaderingen werd meestal gebruik gemaakt van ruimten van gebouwen toebehorend aan katholieke instellingen zoals de grote zaal van de R.K. jongensschool, de St. Nicolaasschool. Naarmate de tijd verstreek, vonden met name de vergaderingen van het plaatselijke KVP-bestuur ook plaats ten huize van een der bestuursleden. Tijdens (algemene) ledenvergadering werd nogal eens een spreker, al dan niet van buiten, uitgenodigd een lezing te houden over uiteenlopende onderwerpen, uiteraard immer vanuit katholiek perspectief. Een dergelijke bijeenkomst werd aangevangen of besloten met het uitspreken van een zogeheten 'Christelijke Groet'.
Werkten de plaatselijke afdelingen van CHU, ARP en KVP reeds samen in het licht van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen van 1974, vier jaar later werd het eerste rechtstreekse lid van het CDA voor de gemeenteraad van Nieuwegein verkozen. Vanaf oktober 1980 gingen de afdelingen van de drie confessionele partijen officieel op in de Nieuwegeinse afdeling van het Christendemocratisch Appèl (CDA).
Kenmerken
Datering:
1912-1983
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de voormalige gemeente Jutphaas (1830) 1930-1971 (1975), p. 156-157
Auteur:
J.Ph.S. Lemmink
Datering toegang:
2006
Datering bewerking:
2011
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Fonds:
Gemeente Nieuwegein (oorspr. toegangsnr. 19H)
Plaatsnaam:
Jutphaas
Omvang:
0,12 m
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS