Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Nederlandse beheersdienst te Utrecht, commissie beheersconflicten

387 Nederlandse beheersdienst te Utrecht, commissie beheersconflicten

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Na de bevrijding werd het beheer van de vermogens van personen die vanwege oorlogsomstandigheden afwezig waren, in handen gegeven van het Militair Commissariaat voor het Rechtsherstel (MCRH), een onderdeel van het Militair Gezag. Al in augustus 1945 echter werd bij Koninklijk Besluit de Raad voor het Rechtsherstel ingesteld, die zou bestaan uit een vijftal afdelingen. De derde afdeling, de afdeling Beheer, werd bij hetzelfde KB ingesteld als het Nederlands Beheers Instituut. Een van de taken van het NBI was, in samenwerking met de Stichting Toezicht Politieke Delinquenten, het voeren van het beheer over de goederen van politieke delinquenten. Er kwamen echter nogal wat klachten over de werkwijze van het NBI. In 1948 werden er door de ministerraad klachtencommissies ingesteld, die vervolgens aangeduid werden als de 'Commissies Beheersconflicten'.
In Utrecht was de commissie als volgt samengesteld:
Voorzitter: Mr. J.J. Plugge, rechter
Lid: H.J. Wildschut, oud-bankdirecteur
Lid: W. van Scherpenzeel, kandidaat-notaris
Secretaris: Mr. G.I.M. Knottnerus, wnd. Griffier
De Utrechtse Commissie Beheersconflicten werd, net als de commissies in een aantal andere grotere Nederlandse steden, in maart 1951 opgeheven.
Deze inventaris is een onderdeel van de Inventarissen van de archieven van de Commissies Beheersconflicten 1948-1953 door J.J. Buskes (Ministerie van Justitie, 1982) en wel voor het gedeelte dat de archivalia van de Utrechtse commissie betreft. De uitvoerige inleiding op de oorspronkelijke inventaris is hier als bijlage opgenomen.
De Utrechtse Commissie Beheersconflicten heeft niet, zoals bij de meeste andere commissies in den lande gebruikelijk was, een afzonderlijke reeks klachtendossiers aangelegd. De gang van zaken was zo, dat er per vergadering meerdere klachten werden behandeld. Alle stukken die op de betrokken vergadering waren behandeld, werden in één map opgeborgen. De klapper op de persoonsnamen verwijst naar het nummer van de vergadering tijdens welke de klacht van de betrokken persoon werd behandeld.
Het archief is op 24 juni 1985 door het Ministerie van Justitie naar het toenamlige Rijksarchief Utrecht overgebracht. De omvang bedraagt 0,35 m.
Utrecht, 2004
G.J. Röhner
Bijlagen
Inleiding op de Inventarissen van de archieven van de Commissies Beheersconflicten 1948-1953 door J.J. Buskes (Ministerie van Justitie, 1982)

Kenmerken

Datering:
1948-1951
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de commissie beheersconflicten te Utrecht 1948-1951
Auteur:
J.J. Buskes en G.J. Röhner
Datering toegang:
1982 / 2004
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 50 jaar slechts ter inzage na toestemming inbewaargever
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
0,35 m oude verpakking
Rubrieken:
Thema trefwoorden:
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.