Contact Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Bent u niet tevreden of heeft u een klacht over Het Utrechts Archief? Dan heeft u de mogelijkheid om een klacht in te dienen. 

Klik hier om naar ons klachtenformulier te gaan. 

De Studiezaal is geopend voor bezoekers op dinsdag, woensdag en donderdag. In 2023 en 2024 is de Studiezaal gesloten op de volgende dagen: 

Dinsdag 26 december 2023

Tweede Kerstdag

Donderdag 9 mei 2024

Hemelvaart

Woensdag 25 december 2024

Eerste Kerstdag

Donderdag 26 december 2024

Tweede Kerstdag

 

 

De Expo is gesloten op de volgende (feest)dagen in 2024: 

Zaterdag 27 april 2024

Koningsdag

Woensdag 25 december 2024

Eerste Kerstdag

Woensdag 1 januari 2025

 Nieuwjaarsdag

 

 

Zowel de Studiezaal als de Expo zijn rolstoeltoegankelijk. Er zijn liften aanwezig. 

EXPO
Komt u naar de Expo en kunt u geen trappen beklimmen of maakt u gebruik van een rolstoel? Neemt u voorafgaande aan uw bezoek contact met ons op zodat we weten wanneer u komt.  Wij zorgen er voor dat u wordt opgevangen bij de rolstoellift door één van onze medewerkers. Onze medewerker assisteert u bij het gebruik van de rolstoellift. U vindt de rolstoellift aan de Korte Nieuwstraat 14, bij de ingang van het Court Hotel City Centre. In het gebouw kunt u gebruik maken van de personenlift. Het (invaliden)toilet bevindt zich op de kelderverdieping waar ook de tentoonstellingszalen zijn.  Een blindengeleide- of hulphond is welkom.

STUDIEZAAL 
Onze studiezaal op de Alexander Numankade 199 is grotendeels toegankelijk voor bezoekers met een beperking. Er is een rolstoeloprit naar de ingang, de studiezaal bevindt zich op de beganegrond en in het gebouw kunt u zelfstandig de ruimtes bezoeken. Het onderzoek doen via onze studiezaalwebsite en in de archieven is nog niet voldoende toegankelijk. Daarom helpen onze medewerkers u graag tijdens uw bezoek. Het (invaliden)toilet bevindt zich direct na binnenkomst rechts. Een blindengeleide- of hulphond is welkom.  

Heeft u behoefte aan assistentie tijdens uw bezoek of wilt u graag meer weten over de toegankelijheid van de locaties? Neem contact met ons op via e-mail of telefoon en wij helpen u graag verder.

Onze studiezaal is open op dinsdag  (9.00-17.00 uur), woensdag (9.00-17.00 uur) en  donderdag (9.00-21.00 uur). Wilt u originele archiefstukken bekijken? Dit kan alleen op reservering (reserveer hier uw plek). Bij uw reservering kunt u meteen een eerste archiefstuk aanvragen. 

Er staan computers voor eigen onderzoek. Hier kunt u archiefstukken opzoeken of de kadasterviewer gebruiken. Het beeldmateriaal dat op onze website is afgeschermd vanwege geldende auteursrechten is wel te zien in de studiezaal. Er staan leesapparaten voor het bekijken van de microfiches. Loop zonder reservering binnen voor het gebruik van de computers en leesapparaten. 

Heeft uw een bouwtekening nodig? Een bouwtekening is niet te bekijken of aan te vragen via de studiezaal. Deze bestanden kunt u eenvoudig vanuit huis digitaal aanvragen of downloaden. Lees hier hoe het aanvragen van een bouwdossier werkt.

 

Onze Expo is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.

Reserveren is niet nodig. 

Komt u met een schoolklas naar de Expo? Wij bieden speciale onderwijsprogramma's aan voor Basisschool en Voortgezet Onderwijs. Komt u met een groep en wilt u graag een rondleiding met een gids? Kijkt u hier voor ons aanbod. 

 

Veel recente gegevens zijn nog niet openbaar in verband met de privacywetgeving. Geboorteakten worden bijvoorbeeld pas 100 jaar na dato openbaar gemaakt, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten 50 jaar na dato. Bent u bezig met uw stamboom en wilt u weten welke Utrechtse persoonsgegevens wij online hebben staan? Vraag het ons via de chat of bekijk ons overzicht van personendata.

Vindt u wel een archiefbeschrijving, maar geen ingescande stukken? Dan kunt u aan ons vragen of wij die stukken kunnen digitaliseren. Of dat mogelijk is ziet u aan het volgende symbool bij een inventarisnummer: Scannen op verzoek
Niet alle archiefstukken komen in aanmerkingen voor digitaliseren. Bekijk daarom ons stappenplan scannen op verzoek.

Zoekt u een bouwtekening? Bouwtekeningen zijn digitaal beschikbaar maar niet allemaal op dezelfde manier. De bouwtekeningen zonder auteursrecht kunt u rechtstreeks downloaden vanaf onze website. Bouwtekeningen waar auteursrecht op rust zijn niet online te bekijken of direct te downloaden. U vindt online wel de beschrijving en vraag een digitaal kopie aan via de bestelmodule. Lees meer over bouwtekeningen.