De 17e eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw van Nederland. Maar het was niet allemaal goud wat er blonk, om meerdere redenen.

Het jaar 1672 staat ook wel bekend als het Rampjaar. In 1672 werd de Republiek namelijk van alle kanten aangevallen: een coalitie van Frankrijk, Engeland, Münster en Keulen dreigde met een inval over land en Engeland bereidde een invasie voor over zee. De opmars vanuit het oosten stokte bij de Waterlinie. Het rijke Holland werd zo gespaard. De provincie Utrecht werd echter van juli 1672 tot november 1673 bezet en leed enorm onder de brandschattende en plunderende Fransen.

In de expo ‘Rampjaar 1672-1673’ maak je via persoonlijke getuigenissen mee hoe Utrechters deze rampen doorstonden. Een stadsomroeper, een kind van een schutter, een Zwitserse soldaat en kasteelvrouwe Margaretha Turnor, allemaal beleefden ze het Rampjaar 1672 – 16372 in Utrecht op hun eigen manier.

Optredens theatergroep Aluin 
Theatergroep Aluin maakte de zes monologen van de zes Utrechters uit het Rampjaar, deze persoonlijke getuigenissen geven weer hoe zij de rampen doorstonden. Elke twee weken spelen de acteurs live in de tentoonstelling en brengen zij de verhalen tot leven. 
De agenda voor de speeldata per maand
December
Januari 
Februari

De data voor maart, april en mei volgen zo snel mogelijk. 

Innovatief project trankribus 
Kasteelvrouwe Margaretha Turnor schreef gedurende het Rampjaar vele brieven die Het Utrechts Archief heeft laten transcriberen (= omzetten naar leesbare tekst) door een computer. In de tentoonstelling Rampjaar 1672-1673 kun je zien hoe dit gebeurde. Blader door Margaretha's brieven en whatsapp met haar over het leven van toen.